Работници от нефтената рафинерия Лукойл Нефтохим блокираха за няколко часа

...
Работници от нефтената рафинерия Лукойл Нефтохим блокираха за няколко часа
Коментари Харесай

Нефтохимици на протест, затвориха за часове изхода на Бургас за София

Работници от нефтената рафинерия " Лукойл Нефтохим " блокираха за няколко часа тази заран придвижването на изхода на Бургас в посока София поради настояването за анулация на дерогацията за съветски нефт. Опасенията им са свързани със съществени компликации в работата на предприятието и даже неговото затваряне, в случай че се стигне до възбрана за импорт на главната суровина от Русия.

Малко преди обед блокадата бе вдигната.

Хиляди членове на Синдиката на нефтохимиците " Лукойл ", както и работещи в други сдружения, обслужващи рафинерията в Бургас, се събраха, с цел да изразят позицията си, като издигнаха плакати. От Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи в Бургас оповестиха, че пътуващите към София могат да употребяват обходния маршрут през мол „ Странд “. Алтернатива за влизащите в регионалния център бе Северният обход.

От синдикалната организация на нефтохимиците оповестиха, че протестните дейности се подхващат поради изказваните в публичното пространство погрешни изказвания по отношение на работата и бъдещето на рафинерията, с което се поражда напрежение и неустановеност за работните им места.
 Снимка Българска телеграфна агенция
Основна причина за митинга им е изразеното желание за предварително преустановяване на дерогацията за преправяне на съветски нефт. Синдикалистите са на мнение, че това слага сериозен риск пред естествената работа на предприятието и загуба на работни места заради неналичието на задоволително резервоарни вместимости, в резултат на вмененото обвързване за 100-процентно количествено предпазване на петролните ресурси на територията на завода. 

" Работим към този момент 60 години. Темата с дерогацията е наше главно терзание. Не може някой през днешния ден да се разсъни и да каже - през днешния ден има дерогация, на следващия ден няма. Има си закони. Законът, който беше признат от Парламента, дава право заводът да работи до октомври месец и то по проект, изработен от Правителството. Ние съблюдаваме този проект и всички закони, такова увещание имаме от нашето управление.

" Лукойл Нефтохим Бургас " е дом за нашите фамилии. И още нещо - дерогацията е разрешена в Унгария, Словакия, Чехия и Хърватия. Още през юли, унгарският президент сподели, че най-вероятно ще изискат нарастване за тяхната страна на дерогацията. Към тях се причисли и Словакия. Само тук дерогация е мръсна дума. Само у нас очевидно не желаеме цените на горивата да бъдат на това равнище, а в пъти повече ", споделиха от Синдиката на нефтохимиците " Лукойл " по време на митинга. 

От там оповестиха и съответни претенции към изпълнителната и законодателната власт. На първо място настояването им е да се приключи практиката за приемането на прибързани закони, възпрепятстващи работата на рафинерията в Бургас, както и списването на такива " на коляно ". От синдиката упорстват за провеждането на публични разисквания при правенето на дълготрайни регулации за бранша. 
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР