Работници от германската промишленост започват късно днес нова стачна вълна

...
Работници от германската промишленост започват късно днес нова стачна вълна
Коментари Харесай

Работници в германската промишленост започват поредица 24-часови стачки


Работници от немската индустрия стартират късно през днешния ден нова протестна вълна в металургични и машиностроителни компании в цялата страна след неуспеха на договарянията по изискванията на труд сред синдикати и работодатели през уикенда, осведоми Ройтерс във вторник.

В провинция Северен Рейн-Вестфалия, центърът на немската индустрия, служащи ще стачкуват по 24 часа до петък, като измежду засегнатите е американският автомобилостроител Форд (Ford).

В цялата страна протестните дейности ще обзет към 260 компании тази седмица, измежду които 70 в Северен Рейн-Вестфалия и 40 в Бавария, където са централите на концерни като Сименс (Siemens) и МАН (MAN).

Профсъюзът И Ге Метал (IG Metall ), сплотяващ 3,9 милиона служащи от металургията и машиностроенето в Германия, желае увеличение на възнагражденията с 6 на 100 и опция служащите да минават на 28-часова работна седмица за интервал до две години с право по-късно да се върнат към предходните си работни часове.

Близо милион служащи към този момент се включиха в късите предупредителни стачки този месец в поддръжка на настояванията на синдиката.

Удължаването на митингите до 24 часа е последният " сигнален изстрел " на И Ге Метал, преди да организира гласоподаване измежду членовете си за огромни протестни дейности, които могат да сковават компании, разчитащи на веригата за доставка на авточасти и други съставни елементи.

През 1984 година служащи стачкуваха седем седмици в поддръжка на настояванията на И Ге Метал за понижаване на работната седмица от 40 на 35 часа.

Синдикатите и работодателите оставиха отворена опцията за обновяване на договарянията след планувания завършек на стачките в петък, само че всяка страна прикани другата към по-голяма подготвеност за отстъпки.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР