Работните заплати да бъдат определени от Министерство на здравеопазването и

...
Работните заплати да бъдат определени от Министерство на здравеопазването и
Коментари Харесай

И сестрите в училищата искат промяна в условията на труд

Работните заплати да бъдат избрани от Министерство на здравеопазването и Министерство на финансите и да са в размер на две минимални заплати. Това искане на митинга на медицинските сестри поддържа Лиляна Ненова от Тервел, която работи като здравна сестра в образователно заведение.

Трябва да отпадне член 5, т. 1 от Наредба 3 от 2000 година, съгласно който една здравна сестра би трябвало да обслужва 800 възпитаници или 60 деца в детската градина , съобщи Ненова. Това условие озадачава експертите, тъй като децата в община Тервел фрапантно са намалели. Сигурно и в други общини има такива случаи най-малкото поради демографската рецесия.

Според Ненова би трябвало да се усили единният държавен разходен стандарт за възпитаник и дете в категория труд на здравната сестра , както и процентът прослужено време от 1,2%. Тя упорства и за погашение на 10 заплати при пенсиониране, защото специалността в учебните заведения и детските градини не е за подценяване.

Действаме в страхови обстановки за грижите за децата изключително в този момент, когато експанзията в образователните заведения е толкоз висока , добави тя. По думите ѝ в Тервел постоянно се случва децата да се нараняват и да имат фрактури.

Министър Ананиев не е дал отговор на писмо на експертите и митингите ще продължат, до момента в който не се реализиран настояванията, уверена е Ненова.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР