Работник в саудитското консулство в Истанбул даде шокиращи показания пред

...
Работник в саудитското консулство в Истанбул даде шокиращи показания пред
Коментари Харесай

Свидетел по делото за смъртта на журналиста Джамал Хашоги с шокиращи показания

Работник в саудитското консулство в Истанбул даде шокиращи показания пред турски съд, разглеждащ делото за убийството на видния саудитски публицист Джамал Хашоги през октомври 2018 година, съобщи Ройтерс. Хашоги влезе тогава в постройката на консулството за споразумяване на документите за идната си женитба, където бе погубен, само че тялото му по този начин и не бе намерено.

Техникът Зеки Демир даде показания в първия ден от процеса, в който задочно подсъдими за убийството на журналиста, прочут с рецензиите си против саудитския режим, са 20 високопоставени саудитски служители. Изчезването на Хашоги, за който по-късно последва самопризнание от Рияд, че е бил погубен, провокира стихия от отвращение в света против саудитския режим и изключително против престолонаследника принц Мохамед бин Салман. Според някои западни държавни управления, както и съгласно Централно разузнавателно управление на САЩ на Съединени американски щати, точно принцът е дал разпореждане за злокобната кавга с Хашоги. Саудитските управляващи отхвърлят това, само че и не разкриват какво тъкмо е станало с Хашоги.

Демир сподели пред съда, че му е било подредено да възпламени готварската тандури фурна (традиционен азиатски метод на подготвяне на храна в цилиндричен железен или керамичен съд, за мощното загряване на който се употребяват дърва или дървени въглища - б.р.). В консулството " цареше суматоха ", сподели очевидецът. Според турски чиновници една от полицейските версии за изгубването на натрупа, е че убийците евентуално са се пробвали да се избавят от тялото посредством изгаряне, откакто са удушили Хашоги и са нарязали натрупа му, отбелязва Ройтерс.

Двамата съществени обвинени на процеса в Истанбул са някогашният заместник-шеф на саудитското разузнаване Ахмед ал Асири и някогашният консултант при кралския двор Сауд ал Кахтани, считани за за уредници на " предумишленото ликвидиране с чудовищно желание ".

Другите 18 обвинени били изпратени със аероплан в Турция да убият Хашоги.

Всички те са на съд задочно и надали в миналото ще бъдат предадени от Саудитска Арабия, която на собствен ред упреква Турция, че е отказала да сътрудничи на личния развой по случая, състоял се в Рияд м.г. в конюнктура на секретност. Саудитския съд осъди пет души на гибел и трима на затвор за убийството на Хашоги, само че съгласно фамилията на журналиста по-късно убийците били помилвани съгласно саудитските закони.

Саудитски прокурор сподели тогава, че няма доказателства за причестяване на Кахтани към убийството, отхвърли и обвиняванията против Асири.

Свидетелят Демир изнесе и други ужасяващи детайлности от хипотетичното изгаряне на тялото и изнасянето на останките от консулството с кола с тъмни стъкла.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР