Работни места, права на гражданите, енергетика, правосъдие и значимост на

...
Работни места, права на гражданите, енергетика, правосъдие и значимост на
Коментари Харесай

Работни места, енергетика и правосъдие са приоритетите за председателството на Съвета на ЕС

Работни места, права на жителите, енергетика, правораздаване и значителност на международната сцена – това са главните цели на Естония, България и Австрия за ръководенето на Съвета на Европейския съюз, оповестиха от пресцентъра на българското председателство.

Премиерите на трите страни ще подпишат през днешния ден програмата си за председателстването, което ще водят поредно за шестмесечни интервали от 1 юли 2017 година до 31 декември 2018 година

Министър Лиляна Павлова разгласи главните цели: " Съюз за работни места, напредък и конкурентоспособност ", " Съюз, който оправомощава и пази всички свои жители ", " Към енергиен съюз с ориентирана към бъдещето политика в региона на климата ", " Съюз на независимост, сигурност и правораздаване ", " Съюзът като мощен фактор на международната сцена ".

Приоритетите съответно на българското председателство са сигурността и миграцията, бъдещето на кохезионната политика и бъдещeто на цифровия пазар. Освен това, България като страна на Балканите, ще се опита да сложи един доста специфичен фокус на Западните Балкани и да работи интензивно за бъдещето и европейската вероятност на жителите от този регион.

" Опитахме се да намерим салдото сред стратегическите и характерните цели за всяка страна. Запазихме и гъвкавостта на програмата, с цел да успеем да откликнем ва всички провокации и да реагираме при спешни обстановки ", добави министър Павлова.

Готови сме да поемем председателството от Естония и да продължим да работим в близко съдействие с Триото и за бъдещето на Европейския съюз, акцентира в изявлението си тя.

Последното съвещание на триото се организира под нейно домакинство в София на 31 май т.г., когато с сътрудниците ѝ от Естония и Австрия приключиха окончателния стадий на договарянията по това какви да бъдат общите предимство. Те са пет, като в тях влизат голям брой подприоритети.

" Ако ги изредим по последователност приоритет номер едно е напредък и конкурентоспособност. В него влизат два доста значими подприоритета за България – бъдещата законодателна самодейност, обвързвана с единния цифров съюз и дигитален пазар, които ще са в ресора на бъдещия български еврокомисар – госпожа Мария Габриел. В този първи приоритет влиза и " горещия картоф ", наименуван кохезионна политика - многогодишната финансова рамка след 2020 година ", сподели министър Павлова.

Вторият приоритет е обвързван със обществената политика, поддръжката и равенството. Важна подтема за България в това направление е решението на Европейския парламент за установяване на 2018-а за Европейска година на културното завещание. " А тя ще започва точно от България – на 11 януари, когато вършим и формалното разкриване на Българското председателство. То ще бъде съчетано с откриването на Европейската година на културното завещание. Това е неповторим късмет за нас, с цел да покажем това, с което сме богати и това, с което сме непознати за Европа ", съобщи министър Павлова.

Третият приоритет е обединен енергиен съюз и политиките, свързани с климата, а четвъртият включва сигурност и правораздаване. " Петият приоритет е " Европа като световен състезател на международната сцена ". Приоритетът е ориентиран в доста посоки, в които България вижда своята дейна и характерна роля.Защото, с изключение на тематиката за сигурност и миграция, тук става въпрос към този момент за връзките Европа-Турция. Особено след последните срещи и визити на нашия министър-председател, упованията към него са огромни, а очакванията са да бъде мост в този развой ", съобщи министър Павлова.

В петия приоритет се включва и тематиката за Западните Балкани. " Считаме, че тя би трябвало да е един от главните цели на bългарското председателство, тъй като, както казахме, по време на председателството ни не можем да настояваме за нещо " чисто българско ". Това не е задоволително, не е и вярно. Но можем да играем значима роля на Балканите. Отваряме също една доста забавна и гореща тематика - Черно море, както и бъдещото на Европейски Съюз ", добави министър Павлова.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР