Работни групи в Европейската комисия обсъждат два варианта за нови

...
Работни групи в Европейската комисия обсъждат два варианта за нови
Коментари Харесай

Евродепутатът Анрей Новаков обяви грандиозна новина за местенето на стрелките! Времето в България може да е...

Работни групи в Европейската комисия разискват два разновидността за нови часови зони в Европа. Това се постанова, откакто изпълнителният орган на Европейски Съюз предложи да се отстрани сезонната промяната на времето и страните членки да избират сред лятно и зимно. Това посочи евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков, представен от в. Монитор.

В първия вид Румъния, България и Гърция са групирани в един часови пояс, като при него страните от Сърбия до Белгия и Холандия ще са в една зона, а единствено Португалия и Англия са в обособена. Вторият вид е страните от България до Холандия да са в една зона и единствено Португалия и Англия да са в обособена.

„ Това са разновидностите, които са преференциални на Европейския съюз, като концепцията е да не се прекъсват обичайни стопански връзки и транспортните връзки сред избрани страни “, разяснява Новаков.

Все още обаче страните членки не са взели дефинитивно решение по въпроса кое часово време избират. Това би трябвало да стане до април 2019 година.

„ Дотогава към момента нищо няма да е ясно, само че България е измежду най-активните в това отношение “, изясни още евродепутатът.

17 320 души у нас са взели присъединяване в анкетата, която целеше да се видят настройките на хората . Допитването у нас стартира на 20 септември и завърши в 17,30 часа на 11 октомври. Според изследване на „ Екзакта Рисърч Груп ” близо 50% от българите избират зимното часово време. Все още обаче няма дефинитивни резултати и данните занапред ще се проучват. Следващата седмица обаче те би трябвало да бъдат изпратени до Съвета на Европейски Съюз.

Междувременно от бизнеса показаха позиция, че лятното часово време е по-изгодно за страната ни от икономическа позиция. Те акцентираха като мотив разрастващи се браншове като туризъм и селско стопанство, които имат значителен дял у нас.

„ Това обаче не е от толкоз значително значение за нас, няма да водим война и по тази тематика. Затова и аз самият не съм взел участие в анкетата. Важното е обаче, че беше взето решение часовото време да не се сменя “, разяснява ръководителят на Асоциацията на индустриалния капитал у нас Васил Велев.

Директори на столични учебни заведения пък показаха мнение в обществените мрежи, че при едносменно образование зимното часово време е най-благоприятно.

„ За огромните учебни заведения на две смени няма удобен вид... Ако е зимно часово, за първа промяна е добре - възпитаници и учители стават в светлата част на деня и са надалеч по-концентрирани, само че пък втора промяна са до късно в тъмната част на деня и това е удобно. При лятното часово – назад - първата промяна стартира по мрачно, а е по-благоприятно за втората промяна “, написа в профила си във Facebook шефът на 119-о СУ „ Акад. Михаил Арнаудов ” в столицата и някогашен зам.-министър на образованието Диян Стаматов.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР