Работната среда на журналистите в България е влошена, заяви орган

...
Работната среда на журналистите в България е влошена, заяви орган
Коментари Харесай

Съвета на Европа: Медиите в България са превзети от олигарси и политици, съд и прокуратура тормозят критичните журналисти

Работната среда на публицистите в България е влошена, съобщи орган на Съвета на Европа, който следи свободата на словото на континента, съобщи Свободна Европа.

В частта, отдадена на България в отчета за 2019 година, се споделя, че медийната благосъстоятелност в страната не е транспарантна, а медийният пазар е завзет от олигарси, които употребяват медийната си власт, с цел да разширят политическото си въздействие и да атакуват и очернят своите съперници и критици.

Основна част от разпространяването на печата е под контрола на една група от компании, притежавани от политик, настояват създателите.

Тези изводи са посочени в годишен отчет на 14 интернационалните неправителствени организации, наблюдаващи свободата на словото като сътрудници на Съвета на Европа (СЕ). Сред тези организации са  " Репортери без граници ", Европейската федерация на публицистите, " Член 19 ", Асоциацията на европейските публицисти, Комитетът за отбрана на публицистите, Международният ПЕН център и други.

14-те организации са включени в Платформата на съдебна експертиза за отбрана на публицистиката и сигурността на публицистите. Платформата е основана в самия завършек на 2014 година Тя оперира най-вече посредством сигнали до управляващите в Европа, в които изисква тяхната ангажираност по разнообразни проблеми на журналистическата независимост.

В отчета за 2019 година, който беше оповестен в сряда, се твърди още, ч е българските политици, взели участие в избори, се държат намерено враждебно към медиите, до момента в който самостоятелната преса е подложена на " административен и правосъден тормоз " , както и на физически похищения.

За образец се показва казусът с проверяващия журналист Росен Босев от в. „ Капитал “, който беше осъден от тогавашния ръководител на Комисията за финансов контрол Стоян Мавродиев да заплати 1000 лв. за клюка. Съдийката по това дело - Петя Крънчева, е била постоянно подложена на критика в публикации на вестника сред 2010 и 2015 година, като доста от изявленията са били на самия Росен Босев, написа в отчета. Но тя е отказала да си направи отказ по делото.

От Платформата на съдебна експертиза са отправили сигнал до българското държавно управление по този случай, само че до края на 2019 година по този начин и не са получили отговор.

Друг представен образец е разследването против Асен Йорданов и Атанас Чобанов от „ Бивол “, почнало след изявления на медията за съмнителни покупко-продажби с недвижими парцели, в които са забъркани тогавашният основен прокурор Сотир Цацаров и неговият тогавашен заместител Иван Гешев. По този случай България е дала отговор на сигнала от Платформата, само че не е дала отговор всъщност.

В отчета се цитира също и временното премахване от ефир на правосъдната кореспондентка на БНР Силвия Великова, както и последвалото спиране на сигнала на " Хоризонт " на територията на цялата страна, което се случва за първи път в историята на медията. Впоследствие шефът на БНР беше уволнен.

Към 31 декември 2019 година Платформата е отправила общо 8 сигнала до българските управляващи, а е получила отговори на три от тях. Сигналите са били отправени в това число и във връзка на насилственото овакантяване на трима проверяващи публицисти от Нова телевизия, " откакто като каналът е бил закупен от олигарх, непосредствен до държавното управление ", написа още в отчета.

PETEL.BG се дистанцира през цялото време от съобщаването като изключителна вест на броя на умряли остарели хора в Италия, Испания и други страни с огромен % възрастно население.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.

Примери за подправени вести за ковид:

Лъжа 1: "Италиански духовник умря, откакто отстъпи респиратора си на по-млад пациент " - Манипулация в търсене на сензация . Оказа се, че 72-годишният пасторът дълги години е страдал от тежко заболяване и просто отказал машинката, тъй като я мразел. (истината виж тук https://petel.bg/BBS--Falshiva-novina-e--che-pastor-v-Italiya-e-pochinal--sled-kato-dal-respiratora-si-na-po-mlad-chovek__359373)

Лъжа 2 "Масови гробове за жертви на COVID-19 на остров Харт в Ню Йорк ". Манипулация . Всъщност, остров Харт от век и половина е обичайното място за безконечен покой на нюйоркчаните, чиито близки не са открити или не са се погрижели за своите мъртъвци. (истината виж тук https://petel.bg/Ne--V-Nyu-York-ne-pogrebvat-v-masovi-grobove-pochinalite-ot-koronavirus--Poredna-manipulatsiya-e-__359712)

Лъжа 3 " 5000 медицински сестри умряли в Италия " . Абсолютно подправена вест, както и фотосите с ковчезите в Италия, които се оказаха от нещастието с потъналия през 2015 година транспортен съд със 700 бежанци от Либия в Лампедуза. (истината виж тук https://petel.bg/Ne--5000-meditsinski-sestri-ne-sa-pochinali-v-Italiya-ot-koronavirus--BNR-se-izvinyava-za-nevyarnata-informatsiya__358574)

Лъжа 4 "Швеция се насочва към злополука ". Швеция не се насочва към злополука. (Истината виж тук https://petel.bg/SHvetsiya-prodalzhava-s-liberalniya-podhod-kam-koronavirusa--Kakvo-shhe-stane--ako-se-spravi-po-dobre-ot-ostanalite--__360254)

Лъжа 5 "Източна Европа се оправя по-добре от Западна с ковид ". Политическа операция на локалните държавни управления, с цел да натрупат рейтинг. Просто източноевропейските страни са с по-слаби здравни системи и по-слаба организация и вършат по-малко проби (Истината виж тук https://petel.bg/Zapadnite-medii-zapochnaha-da-razkrivat-istinata--Iztochna-Evropa---nyama-testove--ima-tsenzura-i-izkusheniya-za-diktatura__358072)

Не се подавайте на операции и на евентуални опити на измамници и политици да употребяват изключителната финансова рецесия за користни персонални цели.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР