Работната група, която ще търси компромис по Закона за мерките

...
Работната група, която ще търси компромис по Закона за мерките
Коментари Харесай

Работна група ще нищи проблемите на адвокатите със Закона срещу пране на пари


Работната група, която ще търси компромис по Закона за ограниченията против изпирането на пари, ще стартира работа идния вторник. Това разгласи заместник-председателят на Висшия адвокатски съвет Атанас Стоянов на провеждащото се в Ректората на Софийския университет Общо заседание на юристите. Създаването на работната група беше контрактувано на среща на Съвета с ръководителя на Народно събрание и управлението на ДАНС. Повод за това стана недоволството на юристи, съгласно които задължението да рапортуват на контраразузнаването за свои клиенти би нарушило адвокатската загадка. 

Атанас Стоянов не счита, че има разнобой в адвокатските среди макар митингите на адвокати, съгласно които Висшият адвокатски съвет е бездействал при приемането на противоречивите текстове. Лично той не счита, че ще се стигне до национална адвокатска стачка:

" Считаме, че следва да има прецизиране на това какво прави юристът. Адвокатът в никакъв случай не следва да става клеветник на разнообразни служби, тъй като ползата на клиента е заветен за него и адвокатската загадка би трябвало да съществува ".

От своя страна юрист Велислав Величков от лагера на протестиращите предизвести, че стачка не е изключена: Той упрекна Висшия адвокатски съвет в безучастие при приемането на текстовете:

Ако ние не забележим не просто безмълвен консенсус - да не се ползва законът или отсрочване на периодите - а не забележим действена, защитаваща юристите смяна в закона, стачката ще я организираме ние ".

В рамките на полемиката по докладите юристите разясняват и последните законодателни промени, против които гилдията възрази. В приветствието си към сътрудниците ръководителят на Съюза на юристите в България Владислав Славов остро подлага на критика работата на народните представители:

" Случилото се през миналите дни – и със Закона за отбрана на персоналните данни, и във връзка Закона за прането на пари, и изключително с Изборния кодекс – ме кара да изпитвам позор, да изпитвам и яд. И си задавам въпроса след толкоз години професионални старания от всички нас: Къде е правовата страна? Къде е конституционно регламентираната парламентарна република? ".

Заместник-председателят на Висшия адвокатски съвет Атанас Стоянов разгласи, че във вторник стартира активността на работната група за с присъединяване на      реализиране на компромис по Закона за ограниченията за изпиране на пари. Целта е да се отбрани адвокатската загадка.

Според Атанас Стоянова няма разнобой в адвокатските среди, а недоумение, по този начин той разяснява вчерашните митинги на сътрудниците си. 

През последните дни адвокати показаха недоволството си от метода, по който са представлявани от адвокатурата в проблеми като Закона за ограниченията против изпиране на пари. Адвокатите стачкуваха против текстове в закона, които, съгласно тях, ги трансформират в доносници и обезсмислят адвокатската загадка.

Общото заседание на юристите се организира в Ректората на Софийския университет.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР