Работна среща с кметовете на общини и териториалните структури на

...
Работна среща с кметовете на общини и териториалните структури на
Коментари Харесай

Малина Николова събра кметове и институции от Врачанско заради образованието /снимки/

Работна среща с кметовете на общини и териториалните структури на изпълнителната власт за съгласуване на дейностите в просветителната система организира през днешния ден регионалният шеф Малина Николова.
„ Тематичната работна среща, обвързвана с съгласуване на дейностите в просветителната система се организира за запознаване на кметовете на общини и координиране на общите дейности с ръководителите на териториалните звена по настоящи въпроси. Изпълнението на дейностите по Механизъма за взаимна работа на институциите по обгръщане и включване в просветителната система на деца и възпитаници в наложителна предучилищна и учебна възраст е първият от тях. Днес би трябвало да отчетем каква е успеваемостта от глобите за родителите при прекъсването на обществените помощи, какво демонстрира практиката и какво предложение даваме в тази тенденция на министъра на образованието. Тенденциите и провокациите пред обезпечаването на педагогичен фрагменти е другият въпрос, който изисква незабавни ограничения от страна на общините, тъй като през идващите три години на територията на нашата област ще се пенсионират 168 учители. Резултатите от НВО и ДЗИ и по какъв начин да бъдат нараснали в идващите години във всяко учебно заведение на региона е тематиката, която визира всички нас. Предстоят промени в мрежата от учебни заведения в общините Враца и Козлодуй, с цел да бъде въведен едносменен режим на образование, а във всички общини в къси периоди предстоят действия по образуване на учебния, държавния и спомагателния държавен план-прием за идната образователна година. Наложително е да предприемем стъпки за прекратяване на просветителната миграция в други области и страни. Въпросите, които чакат нови решения са привеждане на транспортните схеми за учениците, сигурността и сигурността на средата и по пътя до нея “, показа дневния ред на срещата Малина Николова.
Началникът на Регионалното ръководство на образованието Галина Евденова регистрира провокациите, пред които са изправени екипите по обсег, като набеляза главните ограничения и трендове за превъзмогване на броя на отпадналите възпитаници.
„ Имаме значително триумфи, които се държат на положителната съгласуваност сред институциите и родителите. Важно е тук да отбележа, че ученикът е във фокуса на повече системи - просветителната, обществената, държавната и локална власт. Съществен фактор за реализацията на Механизма са и финансови и човешки запаси в поддръжка на учебните заведения по национални стратегии и европейски планове. Всички тези ограничения способстват за общия ни триумф да върнем учениците в клас и да реализираме положителни целеви стойности за образователната 2019/2020 година “, сподели Галина Евденова.
Тя означи също, че от на следващия ден следва провеждането на работни срещи във всяка една община за реализирането на идния учебен план-прием в първи и пети клас, държавния план-прием в осми клас и спомагателния държавен план-прием в 11 клас.
„ Заедно с кметовете на общини ще създадем срещи с представители на бизнеса за обвързване на държавния план-прием с пазара на труда, предстоят също осведомителни и информационни акции, както и показване на мнения на локалната власт, съобразени с общинските стратегии и тактики, политиките на Министерството на образованието и науката и методиката за координиране на план-приема. Сигурна съм, че с представителите на локалната власт и специалистите от общинските администрации ще намерим механизъм за усъвършенстване на транспортните схеми, с цел да може учениците да имат пълностоен образователен развой. Остават нерешени проблемите с разпространяването на наркотични субстанции в регионите на учебните заведения, където се вижда наклонност, че това се случва към този момент и в дребните обитаеми места. Съвместно с РЗИ и РЗОК би трябвало да разработим механизъм за надзор на медицинските бележки, които се издават на възпитаници безпричинно “, означи в презентацията си Галина Евденова.
Решаващата роля на общините за превъзмогване на проблемите напомни в края на срещата регионалният шеф.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР