Работна среща по въпросите за интеграцията на хора от рискови

...
Работна среща по въпросите за интеграцията на хора от рискови
Коментари Харесай

Интеграцията на хора от рисковите групи дискутират под тепетата експерти от Пловдив и Тулуза

Работна среща по въпросите за интеграцията на хора от рискови групи с присъединяване на специалисти по обществените действия и образованието на общините Пловдив и Тулуза (Франция) се организира през днешния ден в заседателната зала на градската администрация под тепетата. Заместник-кметът по обществената политика Георги Титюков осведоми, че има няколко плана, по които администрацията работи, с цел да интегрира децата от малцинствата, а точно: от 0 до 7 години, като тук съществена е ролята на Общностния център; от първи до четвърти клас по българо-швейцарската стратегия, както и план на регион „ Източен ” по оперативна стратегия „ Наука и обучение “.

 Интеграцията на хора от рисковите групи дискутират под тепетата специалисти от Пловдив и Тулуза

По думите на заместник-кмета Титюков положителният образец, който към този момент дава позитивните резултати, е общественото предприемачество, където Община Пловдив и Националният алианс за работа с доброволци (НАРД) подават ръка на дами от ромски генезис и с ниско обучение, като ги образоват на шивачество.  „ Това е една от най-хубавите ограничения за интеграция, които прилагаме на локално равнище. Ние построяваме у тази целева група привички, усилваме тяхната подготовка, с което подкрепяме по-нататъшната им реализация “, посочи Веселина Ботева, началник на  дирекция „ Социални действия “.

Гостите  от Франция останаха сюрпризирани от обстоятелството, че в България има посредници, които интензивно работят с младежите да се възползват от услугите и опциите, които им дава Бюрото по труда. Те показаха страдание да научат, че както във Франция, по този начин и в България се следи овакантяване на просветителната система поради ранни бракове. Тук Георги Титюков уточни ролята на Младежки център – Пловдив, където ¼ от младежите, които го посещават и където се прави по този начин нареченият продан, са от ромски генезис и са на възраст от 16 до 29 години, за разлика от Франция, където се обгръщат младежи от 16 до 25 години.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР