Работна среща по инициатива на кмета на София Йорданка Фандъкова,

...
Работна среща по инициатива на кмета на София Йорданка Фандъкова,
Коментари Харесай

Неправителствени организации, бизнеса и Столична община с общи действия в подкрепа на бежанците от Украйна

Работна среща по самодейност на кмета на София Йорданка Фандъкова, в която се включиха представители на неправителствения бранш, бизнес организации и Столичния общински съвет,  начерта съответни стъпки за възстановяване на работата в поддръжка на хората бягащи от войната в Украйна. 

“От доста години работим за интеграцията на жители на трети страни посредством включване в пазара на труда в София. Това, което сега претърпяват хората от Украйна е нещо, което никой от нас не очакваше. Факт е, че неправителствените организации и цялото общество бяха първите, които реагираха с помощ и поддръжка. Столичната община е една от първите институции, която съумя бързо да провежда своя запас в поддръжка на бежанците от войната ”, съобщи кметът Йорданка Фандъкова. Места за настаняване, безвъзмездна здравна помощ в общински лечебни заведения, даване на пространства за неправителствени организации и благодарение на БЧК обезпечаване на храна са част от нещата, с които досега общината оказва помощ на хората от Украйна.

Столичната общинска организация за приватизация и вложения създава интернет платформа, която да свърже работодатели и бежанци от Украйна, които търсят работа, заяви още кметът на София. Работи се и за обезпечаване на достъп на децата до учебно заведение. Светлозар Андреев от Европейския комитет на районите заяви, че се чака Европейския съюз да отпусне сред 10 и 20 милиарда евро за справяне с рецесията, като средствата ще бъдат ориентирани към неправителствените организации, локалните управляващи, и дребните и междинни предприятия. Няколко съществени проблеми стоят пред бежанците във връзка с намирането на работа – знанието на български език, компликации при разкриване на банкови сметки, проблем е и действителния достъп до здравната система в София, тъй като листите на общопрактикуващите лекари са запълнени, посочи изпълнителният шеф на Каритас – София Цветомир Думанов. От Върховния комисариат за бежанците на Организация на обединените нации подчертаха какъв брой значима в тази обстановка е точната и навременна информация и поеха ангажимент да спомагат в разпространяването на материали на основни места в София. ВКБООН е една от партньорските организации, която дружно с БЧК взе участие в основаното от Асоциация за развиване на София, Столична община, Бюро за информация и услуги на жители на трети страни, което сега също работи с бежанци от Украйна.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР