Работна среща на данъчни и полиция с хотелиери в Банско.

...
Работна среща на данъчни и полиция с хотелиери в Банско.
Коментари Харесай

Хотелиери в Банско настояват за повече проверки в сивия сектор

Работна среща на данъчни и полиция с хотелиери в Банско. Утре стартира интензивният туристически сезон там. Хотелиерите упорстват за повече инспекции в сивия бранш. По думите им в курорта има много жилища, които се оферират на туристи, без да се регистрират приходите.

Банско

От Националната организация по приходите споделиха, че тези обекти са в полезрението им и ще продължат инспекциите в тях. През идния зимен сезон данъчните инспектори още веднъж ще наблюдават за издаване на касови бележки и отчитане на приходите в хотелите и комерсиалните заведения в курорта, като и дали работещите в тях имат трудови контракти и им се внасят осигуровки. Наблюденията на инспекторите демонстрират, че през последните години тези нарушавания понижават.

Проблемът с жилищата, които не са регистрирани и са в сивия бранш, се разисква от години, само че до момента не е решен, споделиха хотелиери.

Георги Думанов, хотелиер: Става въпрос за апартаментните комплекси, които от една страна имат дребни обекти, които въобще не са категоризирани, а се оферират като обекти за настаняване, а въпреки това огромни обекти, които са записали по няколко категоризирани жилището, а в това време се оферират стотици.
Служителите от Националната организация по приходите дадоха отговор, че са осведомени с този проблем.
Пламен Димитров - заместник-директор на Дирекция „ Контрол " в Национална агенция за приходите: Тази група обекти е селектирана, подхванати са към този момент ограничения и в миналогодишни такива акции, имаме доста положителни резултати. Тази година дейностите към нерегистрраните обекти, които са места за настаняване, ще продължат.
Според кмета на Банско тези инспекции дават резултати, само че няма да решат казуса като цяло. Той посъветва хотелиерите да обмислят и други стъпки.
Георги Икономов - кмет на община Банско: Туристическият отрасъл да обмисли опцията, тъй че да даде предложение до Министерството на туризма за отпадане на опцията на категоризиране на обособени жилища в жилищни здания.
Във връзка с идните инспекции в курорта ще бъде основан Междуведомствен координационен център, в който ще бъдат включени данъчни инспектори и чиновници от Икономическа и Охранителна полиция. Той ще стартира работа от 2 януари.
Николай Хадажев - шеф на ОД на МВР-Благоевград: „ Ще бъдат посочени горещи телефони, на които всеки може да подава сигнали, както и през телефон 112 и в самия център, който ще бъде разположен в постройката на Районното управелние в Банско.
Съвместните екипи ще правят и нощни порверки, защото огромна част от заведенията в курорта работят и след 22 часа.

Освен в Банско данъчните инспектори ще правят инспекции през сегашния зимен сезон също в Разлог и близките селища, както и в курортен комплекс Боровец.

През предходната година оборотите в Боровец са се нараснали с над 100%, а в Банско - с 35%, демонстрират наблюденията на Национална агенция за приходите. Заради разнообразни нарушавания през предишния зимен сезон в двата курорта са издадени 32 заповеди за затваряне на хотели и заведения.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР