Работна група за създаването на Програма за осигуряване на достъпна

...
Работна група за създаването на Програма за осигуряване на достъпна
Коментари Харесай

Работна група ще разработва Програма за достъпна градска среда в Русе

Работна група за основаването на Програма за обезпечаване на налична среда за хората с увреждания бе формирана със заповед на кмета на Русе.

В нея се включват зам.-кметът Енчо Енчев, чиновници от общинските отдели „ Транспорт “, „ Социални действия “, „ Здравни действия “, „ Образование, спорт и юношески действия “, „ Инфраструктура, строителен и инвеститорски надзор “, общинските съветници Биляна Иванова, Владо Владов и представители на лица с увреждания.

Задачата им е да изготвят обширен разбор на средата, да дадат оферти за подобряването ѝ с оглед напредването на хора с увреждания и майки с детски колички, и да посочат съответни благоприятни условия за включване в национални и европейски стратегии за финансиране.

На първата публична среща на работната група общинските чиновници показаха направения от тях обстоен разбор на наличната среда на постройките с публично значение. Резултатите демонстрират, че лечебните заведения обезпечават задоволително подходи към своите здания, само че при обществените услуги на територията на община Русе са нужни усъвършенствания, които да улеснят достъпа.

Представителите на хората с увреждания споделиха оферти, посредством които може да се улесни тяхното напредване. Сред тях са асансьорни бутони с брайлов надпис, повече светофари със звукова сигнализация за огромните кръстовища в града, както и повече подемници и асансьори. Като главен проблем бе изтъкната неналичието на задоволително подготвени фрагменти, които да работят с подемните уреди, ситуирани в постройките на другите институции.

На Община Русе следва да извърши усъвършенствания в осъществяване на Проект „ Красива България “ на Министерството на труда и обществената политика. Те ще обзет ОУ „ Тома Кърджиев “, където ще бъде инсталирана хидравлична платформа.

Работната среща за възстановяване на наличната среда се организира за първи път в този състав. Предвиждат се последващи съвещания, които да продължат работата по построяването на план-програмата.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР