Работна група в парламента ще търси начин за облагане на

...
Работна група в парламента ще търси начин за облагане на
Коментари Харесай

Мислят нов начин за облагане на апартаментните комплекси в курортите

Работна група в Народното събрание ще търси метод за облагане на апартаментните комплекси в курортите. Това сподели пред публицисти в Народното събрание ръководителят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова от ГЕРБ. Тя напомни, че на съвещанието си през вчерашния ден комисията е приела на първо четене промени в Закона за локалните налози и такси, препоръчани от депутати от Обединените патриоти.

Според Менда Стоянова има сив бранш и се укриват приходи от наеми в апартаментни комплекси в курортите. Тя посочи, че настоящето законодателство изисква с Данък добавена стойност да бъдат облагани приходите от наеми от тези жилища, апартаментни комплекси, къщи за посетители, които не са регистрирани като туристически обекти по Закона за туризма. Въпреки това, на практика няма облагане и приходите се укриват, уточни тя.

Стоянова съобщи, че е съгласна с вицепремиера Валери Симеонов, че би трябвало да се търси друга база за облагане, а не прихода от наем. Според нея обаче базата, която вицепремиерът предлага, не е най-точната, тъй като се явява като втори налог недвижими парцели, което е неприемливо по Конституция.

Поех ангажимент с работна група да намерим подобаващото решение, тъй че законът да стане работещ и в действителност този бранш да излезе на ярко, сподели Менда Стоянова. Ще бъде отново под формата на налог, само че не тъкмо налог върху самия неподвижен парцел, добави тя.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР