Работна група ще изготви изцяло нов проект на Закон за

...
Работна група ще изготви изцяло нов проект на Закон за
Коментари Харесай

Нов закон предвижда регламентирано право на лична помощ за хората с увреждания

Работна група ще изготви напълно нов план на Закон за хората с увреждания. Това взеха решение по време на среща през днешния ден министърът на труда и обществената политика Бисер Петков, ръководителят на парламентарната комисия по опазване на здравето Даниела Дариткова, заместник-председателят на парламентарната комисия по труда и обществената политика Светлана Ангелова, представители на национално представителните организации на и за хората с увреждания и родители на деца с увреждания.

Основната цел е новият закон да бъде синхронизиран с Конвенцията за правата на хората с увреждания, която беше утвърдена от Народното събрание през 2012 година В законопроекта ще бъде регламентирано правото на персонална помощ за хората, които имат потребност от такава в ежедневните си действия. Личната помощ ще бъде отпускана на база на обществената оценка на самостоятелните потребности, която по-добре ще регистрира потребностите на хората. Законопроектът планува и смяна на функционалностите на Агенцията за хората с увреждания.

Участниците в полемиката се сплотиха към предложенията да бъдат подсилени ограниченията, осигуряващи опция за интегрирана работна среда за хората с увреждания.

" Важно е още в стадия на подготовката да гледаме в една посока. Тръгваме по този път дружно. Надявам се дружно да осъществим задачата след няколко месеца ", обърна се Бисер Петков към участниците в срещата.

Той увери, че желанието е законопроектът да бъде признат в границите на тази година. Съставът на работната група ще бъде уголемен с представители на родители на деца с увреждания.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР