Работна група от представители на Министерство на здравеопазването, дирекция Гранична

...
Работна група от представители на Министерство на здравеопазването, дирекция Гранична
Коментари Харесай

МВР и ДАНС се включват в защитата от новия коронавирус

Работна група от представители на Министерство на здравеопазването, дирекция Гранична полиция на Министерство на вътрешните работи, Министерство на външните работи и даже ДАНС с е заема с ограничения за недопускане на територията на България на инфектирани с новия ковид, който потегли от Китай.

Това разгласи държавният здравен контрольор доктор Ангел Кунчев.

Мистериозният вирус, който потегли от китайския град Ухан, е наименуван " ковид 2019 година " Досега за него нямало направени проби, само че се чака до 3-4 седмици да има.

Така ще могат да се изследват по-лесно хора със подозрение, че може да са се заразили.

" Възможността за експорт на вируса от Китай е мощно понижена, град Ухан е затворен, полетите спрени ", изясни Кунчев.
 Китайският ковид се популяризира преди да се появят признаци
Китайският ковид се популяризира преди да се появят признаци

Загиналите към този момент са 57 души, а доказаните инфектирани - 2027 души

Той добави, че ограниченията за ограничение на вируса от Китай да влезе у нас ще включват и засилени инспекции по летищата, най-много на полети , които имат връзки от Китай.

" Такива са полети от Москва, Истанбул, Лондон и по-малко от Париж и Рим ", изясни специалистът.

При подозрение, че има инфектиран пътуващ, индивидът ще бъде отделян в медицински пункт и ще му се взема точна анамнеза къде е бил и какви контакти е имал.

" Aко се развият признаци, ще има специфичен кабинет в болничното заведение в Петрич, както и ще се вършат бързи проби за грип, а след седмици евентуално ще има и проби за самия вирус ", сподели още доктор Кунчев.
 Китайският ковид се популяризира преди да се появят признаци
Китайският ковид се популяризира преди да се появят признаци

Загиналите към този момент са 57 души, а доказаните инфектирани - 2027 души

Д-р Тодор Кантарджиев, шефът на Центъра по заразни и паразитни заболявания добави, че и там има основана работна група от доценти и вирусолози, която се занимава със подозрения за пациенти, инфектирани с вируса.

" Вирусологичното проучване за доказване на новия " коронваирус 2019 " може да се потвърди единствено при тежко болен човек с разгъната клинична картина ", съобщи доктор Кантарджиев.

Той прикани при някакви подозрения хората да се свързват с лекарите си, тъй като материал за проучване ще се приема единствено от тях. Специалистът изясни, че " доста хора са се сетили да се изследват и отивали напряко в центъра ".
 Българските лекари подготвени да реагират на ковид, само че заплаха има
Българските лекари подготвени да реагират на ковид, само че заплаха има

България е подготвена, колкото и други европейски страни, лекари не могат да спрат вируса

Кантарджиев изясни и какви са ограниченията за предотвратяване - същите като против грип - маски, хигиенични кърпички, алкохол като дезинфектант, кърпички с хлорхикседин.

Според доктор Ангел Кунчев не би трябвало да има толкоз огромна суматоха във връзка с новия ковид.

" Смъртността за този вирус до момента е 10% - както има умряли, по този начин има и изцяло здрави изписани. За съпоставяне със САРС, при който смъртността беше 30% и имаше случаи във всички европейски страни ", сподели Кунчев.

Той проучва, че огромната заплаха при настоящия китайски вирус е да не стане по-високо патологичен, което значи да се предава по-лесно от човек на човек.

" А до момента няма случай пътувал с болен да се е разболял, инфектираните са единствено с непосредствен контакт, когато се е лекувал у дома или инфектирани медицински служащи ", добави специалистът.

Поради основаната епидемиологична конюнктура и за предварителна защита на болестта и понижаване на риска от пораждане на нови случаи, Министерство на здравеопазването предлага на жителите следното:

При пътешестване до Китай:
Избягвайте непосредствен контакт с хора с клинични признаци на респираторна зараза (висока телесна температура, кашлица, кихане), както и места със скупчване на доста хора и всеобщи прояви; Избягвайте консумация на сурова или недобре термично обработена храна от скотски произход; Избягвайте непосредствен контакт с живи или умрели домашни и диви животни или повърхности били в контакт с животни; Измивайте постоянно ръцете си с вода и сапун или използвайте дезинфектант за ръце на алкохолна основа; Избягвайте да докосвате очите, устата и носа си; Използвайте маска, закриваща устата и носа. След слагането ѝ избягвайте да я докосвате, а след събаряне я изхвърлете незабавно и измийте ръцете си; При зародили признаци на остра респираторна зараза спазвайте т. нар.респираторен етикет - при кихане и кашляне закривайте устата и носа си с еднократни хартиени кърпи за нос, които след приложимост изхвърлете неотложно и измийте ръцете си. При неспособност, използвайте ръкава на носената дреха като свийте ръката в лакътната става, тъй че с предмишницата да се прокрият носа и устата. Не използвайте дланта на ръката си. При поява на висока телесна температура, кашлица или затруднено дишане потърсете неотложно здравна помощ и споделете с медицинския експерт информация за пътуването си.
За идващи от Китай:

В случай на признаци, подсказващи за респираторни болести преди, по време или след пътешестване:
Избягвайте контакти с други хора и потърсете здравна помощ от лекар- инфекционист, а при неспособност от общопрактикуващ лекар; Използвайте маска, покриваща носа и устата; Избягвайте потреблението на публичния транспорт; Задължително информирайте медицинските експерти за детайлности за пътуването - дати на тръгване и завръщане, дълготрайност на престоя, места, на които са обитавали, възможни контакти с заболели, визити на пазари за животни или контакти с животни.
В случай, че признаците на респираторна зараза се появят по време на полет, информирайте неотложно за това екипажа на самолета.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР