Работна група към Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“,

...
Работна група към Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“,
Коментари Харесай

Нови правила за кандидат-шофьорите искат експерти

Работна група към Държавната организация „ Безопасност на придвижването по пътищата “, сплотяваща представители на институциите и сектора предлага кандидат-шофьорите наложително да придобият умения за ръководство на автомагистрала, при понижена видимост и в засилен трафик, оповестиха от прес-центъра на ведомството.

Часовете за практическо образование на кандидат-шофьорите в категория “B” да бъдат обвързани с съответни групи умения, които те би трябвало да придобият, са поискали специалистите.

До този миг съставените елементи на образованието бяха написани в методиката, само че без съответни условия за продължителността им и липса на ефикасен надзор. Това създаваше както причина за нелоялна конкуренция, по този начин и за явяване на шофьорски изпит без придобиване на основни умения като ръководство на автомагистрала, скоростен път, при понижена видимост и други.

За да се завиши качеството на образованието, в препоръчаната за утвърждение методика се планува за група умения „ Управление отвън обитаемо място “ да се отделят най-малко шест часа, от които най-малко три часа за „ Управление по автомагистрала или скоростен път (при възможност) или път с натоварен авто трафик “. Подобно условие се залага за първи път – до в този момент ръководството на автомагистрала или скоростен път въобще не е било включено в условията за осъществяване на шофьорските курсове и се е провело единствено при самодейност на инструкторите.

Сред другите наложителни детайли е в група умения „ Управление в обитаемо място с огромна активност на движение” да се преминат най-малко 10 часа образование. Минимум 2 часа ще би трябвало да покрият курсистите и по съставен елемент „ Управление през нощта и в изискванията на понижена и лимитирана видимост “. Учебната документи ще влезе в действие дружно с нов механизъм на надзор от страната на Изпълнителната Агенция „ Автомобилна администрация “, с цел да се подсигурява, че тези минимални часове по обособените съставни елементи ще бъдат спазвани.

За да се покрият дейно всички тези съставни елементи на образованието минималните наложителни часове за практическо образование се предлага да бъдат увеличени на 42 часа. Паралелно се предлага да се понижи броят на наложителните часове по теоретична подготовка (от 40 на 26 часа), като сходен метод би следвало да не докара и до значителен растеж на цените за крайния консуматор. Същото мнение бе изказано и от представителите на центровете по автообучение, в хода на разискванията на работната група.

Анализът на пътно-транспортните катастрофи през 2018 година демонстрира, че смъртността измежду водачите сред 18 и 25 години е с 20% по-висока от всички останали водачи, а наклонността е за повишаване на отрицателната статистика измежду тази възрастова група. Именно в посока предварителна защита и повишени условия към съставените елементи на образованието са направените оферти, а болшинството от членовете на работната група го поддържаха. Основните разисквания бяха по въпроса с какъв брой тъкмо часове да бъде увеличена практиката. Част от тях предложи нарастване с над 45% и постигане до 45 часа. Мнението на друга част от специалистите бе за повишаване с 5 часа. Надделя методът за по-умереното им нарастване и обвързване на часовете с съответни групи умения, с цел да има надзор над провеждането на курсовете, а растежът на часовете да докара и до по-добра подготовка на младите водачи.

Друг от необятно дискутираните въпроси в хода на разискванията бе дали да се сътвори опция част от образованието да се организира на симулатор. Държавна организация “Безопасност на придвижването по пътищата” и част от работната група подкрепяха концепцията да се допусне опция до 4 часа от наложителните часове по кормуване да могат да се организират и на симулатор. Целта на сходно предложение бе да се насърчи навлизането на нови технологии и практики в образованието без то да има наложителен и обвързващ темперамент за школите. Предложението обаче не бе признато от болшинство от участниците в полемиките, по тази причина не е част от методиката. Както и до в този момент центровете по автообучение ще могат да организират сходни практични занятия на симулатор, само че те няма да се вземат поради при отчитане на наложителния брой часове по процедура.

В работната група са взели присъединяване представители на Министерството на образованието и науката, Министерството на превоза, осведомителните технологии и известията, Министерството на вътрешните работи, Държавна организация „ Безопасност на придвижването по пътищата “, представители на висши образователни заведения, на браншови организации, на неправителствения бранш и други.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР