Работите от сутрин до здрач, тичате да пазарувате, готвите... и

...
Работите от сутрин до здрач, тичате да пазарувате, готвите... и
Коментари Харесай

10 признака за проблеми с щитовидната жлеза

Работите от заран до здрач, тичате да пазарувате, готвите... и сте изтощени. Хапвате небрежно, спортувате рядко... и трупате килца. Ден и нощ сте под стрес... обикновено е за всеки. И въпреки всичко, може би е време да отидете на обзор при ендокринолог. Ето 10 основателни аргументи.
1. Имате близки родственици с нарушени функционалности на щитовидната жлеза
Рискът от развиване на заболявания на щитовидната жлеза е по-висок, в случай че към този момент има такива случаи в фамилията ви – родители, баби, дядовци, братя или сестри. Опасността се усилва също и при съществуването на автоимунни болести като ревматоиден артрит или множествена склероза в рода ви.

2. Изпитвате дискомфорт, когато носите облекла с висока яка
Чувствате се като че ли вратът ви е отекъл и надебелял , имате неприятно чувство, когато сте с вратовръзка или поло яка, страдате от затруднено гълтане, непрекъсната болежка в гърлото или промени в тембъра на гласа? Всички тези признаци могат да бъдат сигнали за болести на щитовидната жлеза. Обикновено тези недоволства се появяват, когато жлезата е увеличена.

3. Храносмилането ви е нарушено
Храните се здравословно, движите се и спортувате постоянно, и все пак непрекъснато имате стомашни проблеми – запек или диария . Тежките и продължителни констипации, които не се повлияват нито от диета, нито от специфичните лекарства при запек, нерядко се оказват признаци на хипотиреоза (намалена функционалност на щитовидната жлеза). Диарията и синдромът на раздразнените вътрешности, които не престават дълго време без забележима причина, постоянно се дължат на противоположния проблем – хипертиреоза (увеличена функционалност на щитовидната жлеза).

4. Менструалният ви цикъл протича погрешно
Промените в менструацията, изключително нейната дълготрайност, количеството на кръвотечението, честотата, могат да са вследствие нарушавания в работата на щитовидната (тироидната) жлеза. Тежки, мъчителни и по-чести от естественото менструации се следят при хипотиреоза. Когато цикъл стане по-нередовен, през по-дълъг интервал и за по-кратък период, или даже спре изцяло, тогава евентуално се развива хипертиреоза.

5. Нямате сили и все ви се спи
Хроничната отмалялост, сънливостта, възприятието на цялостна изнемощялост даже след 8-10 часа сън могат да алармират за хипотиреоза. При увеличената функционалност на щитовидната жлеза (хипертиреоза) се развиват проблеми със съня (трудно заспиване, постоянно пробуждане през нощта), които водят до непрекъснатата унесеност и понижената продуктивност денем.

6. Болят ви мускулите даже без физическо натоварване
Дисфункцията на щитовидната жлеза може да аргументи болки в мускулите. При понижена функционалност се усещат конвулсии, спазми, напрежение и отоци. Другият симптом за хипотиреоза е синдромът на карпалния канал – изтръпване и болежка на първите три пръста на ръката, от време на време обгръща и китката. В противоположния случаи – хипертиреоза, може да се появи мускулна уязвимост, непрекъсната отмалялост и усложнения при елементарни всекидневни придвижвания като улавяне на предмети с ръка, нанагорнище на стълби, както и проблеми с гълтането.

 10 признака за проблеми с щитовидната жлеза

7. Настроението ви постоянно се мени, изпитвате боязън без причина
Депресивните признаци и нарасналата тревога , включително неочаквани пристъпи на суматоха, са показателни за болести на щитовидната жлеза. При хипотиреоза са нормални спадовете в настроението и работоспособността, появяването на депресивни прояви, до момента в който при нарасналата функционалност на жлезата се усилва тревогата и суматохата.

8. Нивото на холестерола ви е непрекъснато високо
Високият холестерол в кръвта е чест проблем, само че всекидневно се взема решение елементарно с вярно хранене и физическо натоварване, както и с някои лекарства. Ако тези ограничения се окажат безполезни, евентуалната причина за покачвания холестерол е снижената функционалност на тироидната жлеза. В случай, че равнището на холестерола ненадейно се окаже извънредно ниско, може да става дума за недиагностицирана хипертиреоза.

9. Косата ви става по-тънка и рядка, а кожата по-суха
Състоянието на косата и кожата е доста показателно, тъй като те са изключително уязвими при нарушавания в работата на щитовидната жлеза. При понижена функционалност на този орган косата става суха, елементарно се къса, губи жизнеспособност и искра. Другият признак за дефицит в организма на хормони, създавани от тироидната жлеза, са дерматологичните промени като сухота, напукване, белене, лющене на кожата. Сходни признаци се следят и при увеличената функционалност на щитовидната жлеза (хипертиреоза) – оредяване на „ гривата “ и сухота на кожата. Тези проблеми не се вземат решение с овлажняващи и подхранващи кремове и лосиони, подсилващи шампоани и балсами, тъй като не са козметични. Необходимо е посещаване при кожен лекар и ендокринолог за определяне на диагнозата и назначение на уместно лекуване.

10. Не можете да отслабнете (или да напълнеете) по никакъв метод
Нискокалорийна диета, ежедневно придвижване, постоянни тренировки, здравословен режим на живот и все пак тежестта ви остава същото, даже продължава да се повишава? Има възможност да развивате хипотиреоза. Ако пък желаете да качите някое килце и се храните интензивно, а все по този начин слабеете, проверете дали щитовидната ви жлеза не е свръхактивна.

Източник: rozali.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР