Работим за автоматично взаимно признаване на дипломите в ЕС, така

...
Работим за автоматично взаимно признаване на дипломите в ЕС, така
Коментари Харесай

Емил Радев: Работим за автоматично взаимно признаване на дипломите в ЕС

Работим за автоматизирано взаимно признание на дипломите в Европейски Съюз, тъй че да не минават през комплицирания административен развой на слагане на апостил и заверка. Това разяснява на провелия се в Силистра цивилен разговор „ Европа в нашия дом ” евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев, оповестиха от пресцентъра на ГЕРБ.


Във форума, отдаден на образованието, взеха присъединяване министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, ръководителят на Комисията по обучение в Народното събрание Милена Дамянова и силистренският народен представител Алтимир Адамов, регионалният шеф Ивелин Статев, кметът на община Силистра доктор Юлиян Найденов.

„ Наскоро влезе в действие правилник, по който интензивно работих - за унищожаване на апостилите и потребността от заверка на редица документи за гражданско положение. На този стадий дипломите и удостоверенията за квалификационните степени не са измежду тях, само че след две години, когато Европейската комисия ще оцени резултата от подхванатите промени, чакам приложното поле на регламента да се разшири ”, уточни Радев.

По думите му направената визия на Европейската комисията за построяването на европейско пространство за обучение до 2025 година планува да няма граници пред образованието и науката в Европа.

„ Това включва и предложение за поощряване на автоматизираното взаимно признание на дипломите за висше обучение, за приключен гимназиален стадий на приблизително обучение и на резултатите от интервали на учене в чужбина. Такъв упорит проект обаче не може да бъде въведен внезапно. Необходим е поетапен метод, учреден на постоянна и надеждна гаранция за качеството, на бистрота и доверие ”, означи Радев.

Евродепутатът подчертава и върху предлагането за въвеждане на Европейска студентска карта.

„ Тя ще помогне за опростяване на административните процедури и понижаване на тежестта и разноските за студентите и просветителните институции. Едно от преимуществата ще е студентите да могат да се разпознават по благонадежден метод във всяко висше образователно заведение в Европейски Съюз, което дава опция за сигурен продан на информация, обвързвана с образованието. Благодарение на картата студентите ще получават достъп до разнообразни услуги, свързани с библиотеки, превоз, обезпечаване на жилище, още преди да дойдат в институцията в чужбина ”, изясни Емил Радев.

Той добави, че Европейска комисия си слага за цел да стартира последователно въвеждане на Европейската студентска карта до 2021 година, в това число като изследва опцията за потребление на картата и от учащи в границите на професионалното обучение и образование.

„ Вярвам в капацитета на младежите в България и се надявам, че посредством сходни цивилен разговори ще обединим старания за развиването на този капацитет. Защото образованието е инвестиция в бъдещето! ”, безапелационен бе Радев.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР