Работим върху промяна в регионалната политика. Основна цел през следващия

...
Работим върху промяна в регионалната политика. Основна цел през следващия
Коментари Харесай

Промяна в регионалната политика ще цели "да няма бели петна по картата на България"

Работим върху смяна в районната политика. Основна цел през идващия програмен интервал ще бъде уравновесеното териториално развиване. Предвиждаме фокусът да бъде върху планове, които дават отговор на потребностите и спецификите на всяка област, на всеки район. Така финансирането ще стигне до всички обитаеми места, с цел да няма бели петна по картата на България ". Това разяснява министърът на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова при присъединяване си в Заключителната конференция на Национално съдружие на общините в Република България за мандат 2015-2019 година

Регионалният министър заяви, че сега с финансиране от Оперативна стратегия " Региони в напредък " се извършват 455 контракта с общини на стойност към 1.5 милиарда лева Тя обърна внимание, че макар забележимите резултати от тях все, още има диспропорции сред " центъра " и " периферията " в народен, районен и местен мащаб.

Аврамова изясни, че средствата от Оперативна програма “Регионално развитие” 2021-2027 ще бъдат разграничени в два съществени съставния елемент – градски и териториален. Предвижданията са бюджетът на бъдещата стратегия да е по-голям от този на актуалната. Очакванията са ресурсът да е към 1.5 милиарда евро, към които да се добави национално съфинансиране. Тя обърна внимание, че сумата е индикативна и това е рамката от която започват договарянията.

Съгласно новия правилник, за идващия програмен интервал за поддръжка на устойчивото градско развиване би трябвало да бъде заделен избран запас. Това са индикативно към 339 млн. евро, към които също ще се прибавят средства от националния бюджет. Предвижда се градският съставен елемент да обгръща общините на 10 огромни града, заяви Аврамова.

Проектите на районен принцип ще се реализират посредством партньорства с присъединяване на разнообразни заинтригувани страни. Те ще могат да оферират решение на действителен общ проблем или да са ориентирани към оползотворяване на капацитета за развиване на съответната територия. Всеки интегриран план ще съдържа няколко съставния елемент според от нужните вложения – да вземем за пример, път, болница, меки ограничения за обезпечаване на общо здравно обслужване на няколко общини и така нататък, и ще е ориентиран към съответна оперативна стратегия, като такива планове ще бъде от голяма важност за целия регион, уточни министърът. Като образец тя даде и концепцията за четирилентов път сред Сливен и Ямбол и за икономическа зона, която да бъде осъществена към този път, тъй че хората от двете области да могат да работят в нея.

Петя Аврамова акцентира, че за осъществяването на такива планове ще са нужни мощни районни структури и по тази причина се плануват промени в Закона за районното развиване. За интервала след 2021 се обмисля смяна в структурата и състава на районните препоръки за развиване. Ще им бъде дадена опция за действително взимане на решение за избора на планове за съответния регион. Ще имат и функционалности по осъществяването на стратегии, съфинансирани от европейските структурни и капиталови фондове.

Основното предизвикателство ще бъде до каква степен всички участници в процеса ще могат да работят в партньорство и да реализират новия метод на ръководство на районната политика. От това ще зависи триумфът на плановете и тяхната изгода за хората, акцентира районният министър.

" Считаме, че използването на метода за многофондово финансиране ще подкрепи осъществяването на сложни ограничения за решение на най-наболелите локални и районни проблеми. Така ще създадем следващата стъпка към устойчивото и уравновесено развиване на всички райони в страната ", разяснява още Петя Аврамова.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР