Работим последователно за разделното събиране на отпадъците, оползотворяването им и

...
Работим последователно за разделното събиране на отпадъците, оползотворяването им и
Коментари Харесай

Фандъкова: През 2017 г. София е рециклирала 84% от отпадъците си

Работим поредно за разделното събиране на отпадъците, оползотворяването им и превръщането им в запас и понижаване на депонирането. С активността на цялата система от съоръжения за отнасяне на отпадъците на София сме постигнали през 2017 година 84% на преработване и оползотворяване на отпадъците и 16% депониране. Програмата за домашно компостиране, която започнахме още през 2010 година, се развива и до момента са предоставени на семейства, детски градини и учебни заведения, паркове общо над 8000 компостери. Това сподели кметът на София Йорданка Фандъкова при инспекция на програмата в с. Железница, регион Панчарево.

Тази година предоставяме 2800 броя компостер, от тях 743 са в регион „ Панчарево “. Кампанията се радва на огромен интерес. Бяхме определили по-малка численост за разпределяне, само че откакто събрахме кандидатурите взехме решение да не връщаме никой и по този начин да удовлетворим всички искащи.

София разполага с инсалации за преправяне на зелени и био боклуци, от които се създава компост и еленергия. От 2014 година всички биоотпадъци - храни от заведения за хранене, общински детски градини, пазари, търговски вериги и зелените боклуци - клони, листа, трева – се събират разделно и преработват. Инсталациите за зелени и био боклуци са част от завода за преправка на отпадъците.

От началото на 2015 година предоставяме безплатно до 10 кг компост от инсталациите на всички столичани, които са заплатили такса битови боклуци. Част от творби компост се употребява назад в градините и парковете на София.

От 2015 година София има цех за отпадъците, които преработва целия битов боклук, който всеки от нас изхвърля. Нашата съществена цел е да превърнем отпадъците в запас и това към този момент се случва. От началото на тази година до края на август са събрани разделно и модифицирани над 9900 т зелени боклуци, като от тях са създадени 7410 т компост.

С активността на цялата система от съоръжения за отнасяне на отпадъците сме постигнали през 2017 година 84% на преработване и оползотворяване на отпадъците и 16% депониране. Само преди 10-ина година София депонираше 100% от отпадъците си, сподели кметът на София Йорданка Фандъкова.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР