Работим по надграждане на системата на техническите прегледи и регистъра

...
Работим по надграждане на системата на техническите прегледи и регистъра
Коментари Харесай

Работи се по надграждане на системата за технически прегледи

Работим по надграждане на системата на техническите прегледи и регистъра за положението на всички транспортни средства. Това сподели заместник-министърът на превоза, осведомителните технологии и известията Ангел Попов, по време на откриването на интернационалната конференция по пътна сигурност „ Нови технологии и положителни международни и европейски практики “, оповестяват от транспортното министерство.

По думите му, все още има построена връзка с Министерството на финансите за автоматизирана информация за платените налози на колите, като се работи и по построяването на съгласуваност със системите на Министерството на вътрешните работи и Комисията за финансов контрол.

Попов съобщи, че със софтуерно допълнение на осведомителната система на техническите прегледи ще се сътвори опция за трансфер в действително време на показанията от уредите към Централизирана осведомителна система, която автоматизирано ще дефинира валидността на измерените стойности и няма да позволява манипулиране на данните. Той добави, че при започване на май ще бъде подготвен образецът на новия стикер за техническите прегледи, който ще бъде екипиран с чип за отдалечен надзор, съдържащ информация за техническото положение на транспортната средство. Стикерът ще съдържа и данни за екологичното положение на автомобила.

Заместник-министър Ангел Попов посочи, че от изключителна значимост за подобряването на пътната сигурност е работата по разделянето на Закона за придвижване по пътищата на три обособени закона. Единият ще регламентира разпоредбите за придвижване по пътищата, другият условията към транспортните средства и автосервизите, а третият ще е обвързван с водачите на моторните транспортни средства. По думите му, със Закона за пътните транспортни средства ще се контролира и активността на автосервизите, като ще бъде основан обществен указател, до който потребителите ще имат личен достъп. „ Това е извънредно комплициран развой, само че е належащо да се направи, с цел да се изсветли бранша, да се понижи нелоялната конкуренция и неточните практики, както и да се подсигуряват правата на хората “, добави той.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР