Работим индивидуално с всеки от входящите 10 основни туристически пазара

...
Работим индивидуално с всеки от входящите 10 основни туристически пазара
Коментари Харесай

Ангелкова: С 13 на сто по-малко полети очекваме на летище Варна за сезона

 Работим самостоятелно с всеки от входящите 10 съществени туристически пазара за страната ни. Насочваме посланията след разбор на профила и ползите на туристите от всяка страна и се стремим да предлагаме за всеки туристически артикули, отговарящи на характерните условия на посетителите. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова, която организира работна среща с представителите на туристическия отрасъл за подготовка на летния сезон в Добрич.

С тази цел разработихме 27 дестинации - 8 културно-исторически, 12 винено-кулинарни и 7 спа дестинации, с които целим да подпомогнем локалните управляващи и бизнесa за разпространение на благосъстоянията на районите, да разтеглим крилата на дейния летен и зимен сезон и да насърчим визитите на фестивалите и туристическите атракции, разясни министър Ангелкова. Област Добрич е включена във всичките три тематични дестинации. 

По отношение на летния сезон министърът съобщи, че все още се регистрира спад на ранните записвания с 2-3%, с към 13 на 100 по-малко са предстоящите полети за летище Варна.

Като съществена причина за евентуалния спад от някои пазари, министърът уточни ниските цени в района, препоръчани от страни, които са директни наши съперници за избрани пазари, защото имат опция за директно субсидиране на бранша. С тази цел сме стартирали създаването на разбор, който да ни покаже какви ограничения бихме могли да предприемем за привличане на повече чартърни полети през крилата на сезона. Водят се и непрекъснати диалози с огромните туроператори като " Томас Кук “ и ТУИ, безапелационна бе министър Ангелкова.

От друга страна предварителните данни сочат, че има доста огромен растеж в ранните записвания от Украйна, Франция, Англия, Чехия и Полша. Надявам се, че ще достигнем резултатите от предходната година, сподели още министър Ангелкова.

Тя цитира последната информация от Национален статистически институт, съгласно която с 4,1% се усилват приходите от нощувки в местата за настаняване с 10 и повече кревати в интервала януари – март 2019 година по отношение на същия интервал на 2018 година Така за първите три месеца от актуалната година постъпленията доближават 151 млн. лева

Статистиката за област Добрич за интервала януари- март също е извънредно положителна, като се следи повишаване по всички показателни за местата за настаняване. Пренощувалите лица в местата за настаняване с 10 и повече кревати надвишават 17 хиляди, достигайки нарастване от 17,8 на 100 спрямо първите три месеца на 2018 година Реализираните нощувки са близо 33 хиляди и се регистрира растеж от 11,4 на 100, а приходите са 1,682 млн. лева, нараствайки с 14,6% спрямо първите три месеца на предходната година.

Министър Ангелкова прикани локалните управляващи и бизнеса да продължат да работят за  повишението на качеството на туристическия артикул. Доброто обслужване, богатата материална база, българското гостолюбие и прелестната ни природа са средствата да се преборим сполучливо с конкуренцията за туристи. И илюстрира признанието за България с обстоятелството, че плаж Болата, който се намира на територията на област Добрич, е определен за един от най-красивите плажове в Европа. 32 428 туристи от 116 разнообразни страни са дали своят вот в състезанието, провеждан от европейската организация European Best Destinations, и българският плаж е определен като един от обичаните им.

Пред сектора министър Ангелкова сподели, че все още на територията на област Добрич неохраняемите плажове са 15, като разясни, че контролът за спазването на нормативната база и договорите за стопанисване тази година ще е още по-засилен и при инспекциите си на място туристическата администрация ще бъде безкомпромисна при определяне на нарушавания. От началото на сезона стартират интензивните инспекции по крайбрежието. Те се правят както по проект, по този начин и по сигнали. 

Приоритет в работата на третия кабинет на премиера Бойко Борисов е и намаляването на административната тежест и от началото му се работи поредно в тази посока, уточни министър Ангелкова. Тя напомни, че с промени в Закона за туризма отпаднаха 19 типа документи. Преди дни - на 9 май, беше оповестен за публично разискване план за изменение на Наредбата за условията към местата за настаняване и заведенията за хранене и забавление, което цели да облекчи работата на бизнеса.

Представихме Единната система за туристическа информация (ЕСТИ) и до 1 октомври представители на Министерството на туризма ще образоват всички заинтригувани страни, съобщи министърът. Разработена е специфична стратегия и всички, които би трябвало да употребяват системата ще минат обучителен курс. След началото на октомври всеки, който не вкарва нужните данни в ЕСТИ ще бъде глобен. 

Министър Ангелкова осведоми още, че към този момент се върви към позитивно решение на настояването ни да бъдат подписани контракти с немските здравни каси и те да изпращат за лекуване и профилактика своите клиенти. Така ще насочим тяхното внимание към опциите за здравен туризъм, които страната ни предлага.

По време на срещата бе разисквана и тематиката за детските лагери. В тази връзка министър Ангелкова уточни, че сега се разисква и приготвя специфична разпоредба за детските лагери, благодарение на която по-лесно да се подписват контракти с съветските райони и те непосредствено да пращат децата си на отмора у нас.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР