Работил е всичко в театъра – правил е костюми, бил

...
Работил е всичко в театъра – правил е костюми, бил
Коментари Харесай

Премиера на Набуко в Русе – постановка на Марио де Карло

Работил е всичко в театъра – правил е костюми, бил е хорист, бил е помощник на костюмограф за „ Фаворитката ” на Доницети във Венеция с Шърли Верет в основната роля, „ Селска чест ” във Верона с Фиоренца Косото, „ Пепеляшка ” в Палермо с Лучия Валентини-Терани. Първата му независима продукция като сценограф е на фестивала Пучини за „ Вилиси ” и „ Мантията ”. Така стартира кариерата му по международните подиуми. За какво си мечтае? Искал да направи „ Дон Карлос ” и напълно неотдавна е сбъднал тази своя фантазия с грандиозна режисура в Букурещ. Би желал да направи „ Лоенгрин ”.
„ Израснал съм с класическата гръцка и латинска просвета. Мечтая си за „ Медея ” на Керубини да вземем за пример в Грузия, тъй като антична Колхида е там, както и „ Електра ” на Щраус. Митовете за нибелунгите не са част от моята ДНК ”, споделя Марио де Карло.
Той е в Русе за премиерата на „ Набуко ” на Верди. Прави режисурата, костюмите, сценографията. Пристигна в средата на март. Срещаме се след генералната подготовка на „ Макбет ”. За първи път е в България.
 Снимка Спомня си, че още като възпитаник е направил костюмите, режисурата и сценографията за пиесата „ Електра ” на Софокъл. „ Още тогава очевидно съм имал чувството, че цялостният театър би трябвало да се направи от един човек ”. Не схваща, по какъв начин може режисьор, сценограф или костюмограф да работи с други, а не той да направи всичко за спектакъла си.
До края на сезона има още един план за Русе, през есента се надява да работи още веднъж в Букурещ. Не му се желае да показа какво тъкмо, само че ще опише незабавно щом има изясненост.
Познава доста български артисти, с които е работил в разнообразни театри. „ Всички те блестят с превъзходните си гласове ” – споделя де Карло.
„ С напредването на годините ти се желае да оставиш на някого това, което знаеш ”. Затова дружно с една вокална педагожка основават академия за млади оперни артисти, с които, като се изключи че работят вокално и актьорски, слагат цялостния театър с оркестър, хор, костюми, фон, с цел да може младият реализатор да построи себе си освен край рояла, само че и на сцената.

Какво още показа Марио де Карло, чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР