Работи се за създаване на Български културен институт. Това обяви

...
Работи се за създаване на Български културен институт. Това обяви
Коментари Харесай

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Работи се за създаване на Български културен институт

Работи се за основаване на Български културен институт. Това разгласи в понеделник във Велико Търново вицепрезидентът Илияна Йотова, която участва на откриването на Международния летен семинар по български език и просвета във ВТУ „Св.Св.Кирил и Методий“.

 picture-135_640x480

„ Именно това ще бъде институцията, в която ще има опция да се издава документ за познанието по български език, естествено с способен изпит, извършен от способени преподаватели. Функциите на един подобен институт ще бъдат доста по-големи. Това е доста съществено и мощно оръжие за културна дипломация и културно въздействие “, изясни Йотова.

По думите и обаче най-сериозният проблем е, че са намалели лекторатите по български език в Европа.
С рецитал на одата „ Българският език “ Илияна Йотова откри 41-я Международен летен семинар по българистика. Тя акцентира, че няма друго по-подходящо произведение, което да сложи началото на толкоз грандиозно събитие. Йотова напомни, че за филолозите проучването на българския език не е единствено избор, а предопределение.

„ Днес не мога да скрия страстта си, че с изключение на нас, представители на 33 страни от три континента, са тук, с цел да учат българския език и просвета, да вземат участие, някои от тях не за пръв път, в Международния летен семинар по български език и култура“, посочи вицепрезидентът.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР