"Работи се върху петвалентна ваксина, която да пази от грип

...
"Работи се върху петвалентна ваксина, която да пази от грип
Коментари Харесай

К19 става обикновен грип: Кантарджиев

"Работи се върху петвалентна ваксина, която да пази от грип и ковид, когато той се приравни на елементарен грип”, съобщи пред Nova проф. Тодор Кантарджиев, съветник по имунизацията към Столичната община и някогашен член на НОЩ. “Тогава ще свалим маските, ще отпаднат документите и ще внимаваме ", акцентира специалистът.

“Краят на март, началото на април ще имаме внезапно понижаване на броя на инфектираните, тъй като вирусът към този момент ще е минал през огромна част от населението”, предвижда той.

“Когато давам такива оптимистични прогнози споделям нека не ни уплаши някакъв нов вид. Засега нямаме такива данни”, акцентира професорът.

По думите му от 4 месеца насам се вършат проучвания, с цел да се предугадят бъдещи разновидности.

„ Доказано е изцяло, че клетъчният имунитет, който е водещ в отбраната против К19, е задоволително мощен в отбраната против Омикрон. Да, антителата понижават, само че остава клетъчния имунитет и даже човек да се разболее, той ще го прекара доста леко “, акцентира проф. Кантарджиев.

Експертът уточни още, че слагането на бустер пази от Омикрон. "В момента 600 хиляди българи са си поставили трета доза. Това наложително трябвало да създадат хората с съпътстващи болести ", безапелационен бе той

Снимка: БГНЕС
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР