Работи се по три пакета от мерки, които да гарантират

...
Работи се по три пакета от мерки, които да гарантират
Коментари Харесай

Димитър Радев: Работи се по мерки за отлагане на плащането по кредитите

Работи се по три пакета от ограничения, които да подсигуряват безпроблемното действие на паричния режим на страната, изясни Димитър Радев.

" Банковият бранш у нас сега е в доста добра кондиция, вследствие на правеното през последните години. Можем да кажем, че той е подготвен, изключително в случай че приказваме в небосвод от 3 до 6 месеца, за актуалната рецесия ", съобщи в особено изявление за NOVA гуверньорът на Българската национална банка - Димитър Радев.

Вложителите би трябвало да знаят, че парите им са на несъмнено място, а кредитополучателите могат да разчитат на разсрочване на вноски и лихви.

" Свидетели сме на здравна рецесия, която прераства в икономическа. В тази обстановката думите имат огромно значение, само че по-важни са дейностите ", добави той.

" Нашият банков бранш през последните години мина през огромни инспекции, които включваха също по този начин оценка на качеството на техните активи”, изясни Димитър Радев.

" Ако прогнозата продължи повече от три или шест месеца, макар индикациите, никой не може да планува по какъв начин ще се развие рецесията и какъв брой дълго ще продължи. Това, което вършим в Българската национална банка, е да създаваме разнообразни сюжети за допустимо развиване и да оценяваме техния вероятен резултат върху банковата система. Твърде рано е да се спекулира с цифри на този стадий, аз се надявам, че в границите на три месеца картината ще бъде по-ясна ", изясни той.

Радев показа, че се работи по три пакета от ограничения, които да подсигуряват безпроблемното действие на паричния режим на страната и свързаната с това инфраструктурата.

" Това, което ще стане, е, че в границите на два до три дни, евентуално до сряда, европейският банков орган ще разгласи насоки и критерии, по които да се ползват тези спомагателни ограничения. В основата на тези ограничения стои въвеждането на целеустремен и краткотраен мораториум, с който се отсрочват или стопират заплащания по банкови заеми. Или казано по-простичко - отлагане на заплащането по банкови заеми ", добави той.

" Те би трябвало да приказват с банките и това е точно задачата на регулаторните ограничения, които предлага Българска народна банка. Да се даде спомагателна еластичност, спомагателни благоприятни условия на комерсиалните банки, по този начин, че с този самостоятелен метод към техните клиенти, те да не изпадат в по-тежко състояние от позиция на финансова адекватност и ръководство на кредитния риск ", сподели още шефът на Българска народна банка.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР