Работи се по стартиране процедура за преброяване на безстопанствените животни

...
Работи се по стартиране процедура за преброяване на безстопанствените животни
Коментари Харесай

Искат създаване на общински кастрационен център за улични животни във Варна | Готвят преброяване на бездомните котки

Работи се по пускане процедура за броене на безстопанствените животни във Варна. Предстои да бъдат обхванати и уличните котки. Това сподели Анна Колева от общинската дирекция по ръководство на сигурността и надзор на публичния ред по време на съвещание на отрасловата комисия към локалния парламент, съобщи кореспондент на Moreto.net.

Съветниците разискаха оферти и претенции на природозащитни организации Общината да поеме по – интензивно контрола върху кастрацията на животни и преодоляването на популацията на бездомни животни. Според Неправителствени организации – тата броят на уличните котки в града е прекомерно огромен. Не по – положително е ситуацията и с кучетата. Една от аргументите е нефункциониращият съответно през последните няколко години общински кучкарник. За 5 години са кастрирани 500 четириноги, а трябвало да бъдат към 5000, разяснява Христина Мирчева от природозащитна организация.

Не се демонстрира задоволителен надзор от страна на администрацията по повод регистрирането и чипирането на домашни животни. Така при изхвърлянето им на улицата няма никаква проследяемост до стопаните. В дребните общини казусът е още по – огромен, тъй като там въобще не се залагат средства за кастриране на животни. За образец в Суворово са преброени 110 кучета, а са обхванати едвам 14 за три години. Не дребна част от попадащите в града бездомни четириноги идват точно от по – дребни обитаеми места, сигнализират бранителите.

От организациите споделят, че други огромни общини като Бургас, Русе и Шумен са намерили работещи решения във връзка с кастрациите. От „ Анимал хоуп “ оферират да се сътвори кастрационен център, където всеки да може да заведе обещано животно, да го кастрира и да го върне в местообитанието му. Ангажиментът на общината ще бъде да подсигури базата. Според ръководителя на организацията Светла Димитрова би било добре администрацията да обезпечи средства, с които да се подкрепят обществено слаби хора, които имат предпочитание, само че нямат опция да кастрират животните си.

Най – сериозен проблем във връзка с кучетата идва от вилните зони. Животни непрекъснато се изхвърлят и стигат до града, където се събират на глутници и основават проблеми.

От общинската администрация показаха, че на процедура на терен има трима души, които извършват контролна функционалност. Реагират освен на сигнали, а вършат и регулярни обходи. По отношение на котките най – честите недоволства били за животни, които се хранят пред входовете. По сигнали имало наложени към пет такива санкции.

По време на съвещанието стана ясно, че в бюджета на Варна за 2024 година няма заложени средства за кастриране на котки.

Предложение за кастрационен център насочи и Неправителствени организации „ Десети живот “ по образеца на Пловдив. В Бургас с кастрационна стратегия всяка година се обгръщат над 1500 улични котки. Предлага се още да се сключат контракти с ветеринарни клиники. " Десети живот " упорстват и за обезпечаване на осиновителен център за котки.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР