Работи се по създаването на туристически информационен център в Националния

...
Работи се по създаването на туристически информационен център в Националния
Коментари Харесай

Туристически информационен център ще има в НДК

Работи се по основаването на туристически информативен център в Националния замък на културата (НДК), където да бъдат разпространявани разнообразни типове нишов туризъм, в това число и конгресен, и събитиен, както и всички благоприятни условия, които предлага България като туристическа дестинация. Това оповестиха от министерството на туризма след срещата на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова с представители на Българското конгресно бюро, в което членуват 39 компании, занимаващи се с конгресен и събитиен туризъм. Центърът ще бъде открит в средата на септември, с цел да може да разпространява зимните ни курорти, както и сезон 2021 година.

Представителите на конгресното бюро изрекоха своите терзания за бъдещето на техния бизнес, защото събитийният туризъм е най-тежко обиден, откакто съвсем 100% от събитията са отсрочени за незнаен интервал във времето и не е ясно по кое време ще стартира възобновяване. Относно най-големия конгресен център в България – Националния замък на културата, който е и ротационен ръководител на Бюрото, стана ясно, че са отсрочени 350 събития в неговата стратегия единствено за рамките на четири месеца, като мероприятията са планувани за следващата година, без да има обаче ясна времева рамка.

Според Теодора Жилкова, изпълнителен шеф на бюрото, бизнес хотелите имат доста благоприятни условия за осъществяване на огромни събития, само че липсва тактика за развиване на сходен туризъм. По думите ѝ бизнес екскурзиантът харчи три пъти повече от елементарния клиент и точно поради това е значимо България да бъде позиционирана като подобен вид дестинация. Идеята на тези прояви е да запълнят периферията на сезона.

Бизнесът е потърсил подпомагане от министър Николова и за включването им в мярката 60 на 40, защото част от компаниите в сектора не могат да се възползват от нея заради неналичието на кодове на икономическа активност, а сега те са с нулеви доходи и към този момент се постанова да бъдат съкращавани чиновници. От бюрото са поискали подпомагане и за удължение на мярката до 2021 година, откакто те към този момент имат опция да аплайват по нея.

Според присъстващите на срещата би трябвало да се припознае и връзката сред вложения в България и конгресния туризъм. Чуждестранните вложения идват след посещаване на конгрес или огромно интернационално събитие и тази връзка би трябвало да е ускори, тъй като това би спомогнало освен за стимулиране на събитийния туризъм, само че и за привличането на задграничен капитал у нас.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР