Работи се без каска и с опасни машиниНад 18 000

...
Работи се без каска и с опасни машиниНад 18 000
Коментари Харесай

Над 18 000 нарушения в строителството

Работи се без каска и с рискови машини

Над 18 000 нарушавания в строителството в България откри Главна ревизия по труда (ГИТ) през първите девет месеца на годината. Те са резултат от общо 34 680 инспекции, в това число и по националната стратегия за саниране. В 68% от случаите (12 670) проблемите са свързани с сигурността на труда при работа, което демонстрира, че всеобщо в България строителите не престават да работят без каски, както и на необезопасени машини или уреди, които директно заплашват живота и здравето им.

Останалите 5730 нарушавания са свързани с трудово-правното законодателство, което в множеството случаи значи работа без контракт.

“Данните демонстрират, че макар засиления надзор в бранша от няколко години, той продължава да бъде рисков, както във връзка с сигурността на труда, по този начин и при законосъобразното пораждане на трудовите правни отношения, работното време и почивките ”, прецизираха от ГИТ. Оттам оповестиха още, че институцията изпраща в София командировани екипи от страната, които да подкрепят сътрудниците си “заради мощно повишените размери на строително-монтажните действия в столицата ”.

Акцент при инспекциите, с изключение на сигурността на труда, ще е дали се съблюдават наредбите за работното време, почивките и отпуските.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР