Работещите в малките общини с големи работодатели остават с най-високи

...
Работещите в малките общини с големи работодатели остават с най-високи
Коментари Харесай

Икономика на заплатите: Огромни разлики във възнагражденията на съседни общини

Работещите в дребните общини с огромни работодатели остават с най-високи заплати у нас и през 2021 година. Това демонстрират най-новите данни на Института за пазарна стопанска система.

С най-високата междинна брутна заплата у нас е община Челопеч - над 2900 лв.. Следват работещите в Козлодуй, които получават по приблизително 2144 лв.. С над 2 000 лв. бруто са и в Пирдоп, Раднево и София.

Снимка: bTV

На другия полюс са общините Неделино - със 767 лв. и Кочериново с малко под 800 лева

Снимка: bTV

За пет години междинната заплата в  Крумовград  е скочила двойно- главно поради рудника Ада тепе. Златното находище връща в родния град над 200 души. Рудникът не съумява да увеличи заплатите в другите браншове, а с цел да останат работещи и откакто находището се изчерпи, от общината задължават концесионера да сътвори фонд за подкрепяне на дребния бизнес.

Снимка: bTV

В прилежащо Кирково - междинната заплата е с 500 лв. по- ниска. Общината е на пътя за Гърция и главно се влага в хотели.

Снимка: bTV

Кирково може да стигне Крумовград, единствено в случай че влага в лично находище, споделя кметът Шинаси Сюлейман.

Снимка: bTV

„ В момента вършим сондажи и изследване на едно находище на минерална вода “, добави той.

По-високи заплати има в регионите с развита добивна и преработваща индустрия, както и в енергетиката. Затова е и разминаването сред Крумовград и прилежащите общини, споделят от института за пазарна стопанска система. 

Вижте какви служащи се търсят за продстоящия летен сезон

Спрямо общините с развита индустрия заплатите в някои огромни градове изостават.

Снимка: bTV

„ Ако вземем София и бранша на високите технологии, те биха били най-високите за страната. Но защото в София има хотели, заведения за хранене и по-ниско платени браншове това обуславя заплатата в тези градове “, изясни Адриан Николов от ИПИ.

Снимка: bTV

През 2021 година спад на заплатите се регистрира само в Угърчин - с 14%. А прогнозите за инфлацията и скокът на цените на силата да доведат до още по-голямо разминаване сред общините.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР