Работещите в лечебните заведения, придобили качеството на университетска болница, да

...
Работещите в лечебните заведения, придобили качеството на университетска болница, да
Коментари Харесай

Работещите в университетските болници ще могат да сключат допълнителен договор

Работещите в лечебните заведения, придобили качеството на университетска болница, да могат да сключат спомагателен трудов контракт за реализиране на преподавателска активност във висшето учебно заведение за избран период, реши Народното събрание.

С 91 гласа "за ", трима "против " и 66 "въздържал се " депутатите одобриха на първо четене промени в Закона за лечебните заведения, импортирани от Даниела Дариткова/ГЕРБ/, с част от които се променя и Законът за обществените предприятия.

Една огромна част от изпълнителните шефове на университетските лечебни заведения преподават в съответните медицински университети, заради което, в случай че не бъдат признати предлаганите нормативни промени, ще бъде лимитирана опцията им да вземат участие в образованието на студенти, показва в претекстовете си Дариткова.

Тя изясни, че настоящият закон за лечебните заведения не кореспондира със закона за обществените предприятия, паниката идва от шефовете на академични лечебни заведения, защото се не разрешава на шефовете да работят по различен трудов контракт и по този начин не могат да преподават по едно и също време.

Съгласно закона за обществените предприятия, с цел да бъдат в бордовете на лечебните заведения, би трябвало да прекратят досегашната си активност по трудово или служебно правно отношение. Същевременно, според Закона за развиването на университетския състав, академична служба "асистент ", "главен помощник ", "доцент " и "професор " се заема по трудово правно отношение, откъдето идва и несъгласието, съобщи Българска телеграфна агенция.

С признатите ремонти лица, които работят по служебно или трудово правно отношение, не могат да бъдат шефове или членове на управителни органи на лечебни заведения лица,освен в случай че не са учител във висше образователно заведение.

Настоящата законодателна самодейност дава отговор на нуждата от привеждане на Закона за лечебните заведения в сходство със Закона за обществените предприятия във връзка с условията за избиране и назначение на членове на органите за ръководство и надзор на държавните и общински лечебни заведения, както и на условията за предварителното преустановяване на контракта, се показва още вносителят.

Георги Михайлов от Българска социалистическа партия изиска отсрочване на законопроекта, който в този тип левицата не поддържа. По думите му, като цяло предложенията още веднъж демонстрират, че лечебните заведния не могат да бъдат обществени предприятия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР