Работещите в испански ежедневници журналисти проведоха поредна протестна черна сряда

...
Работещите в испански ежедневници журналисти проведоха поредна протестна черна сряда
Коментари Харесай

СБЖ: Испански журналисти се борят за правата си в поредна черна сряда

Работещите в испански ежедневници публицисти организираха поредна протестна " черна сряда " на 2 август с претенции за по-добри условия на труд и за обновени на заплатите, които не са променяни от над 10 години. Всички протестиращи бяха облечени в черно, оповестява уеб сайтът на.

Журналисти, медийни служащи и чиновници на испанския стопански вестник " Expansión " реализираха авансово съглашение с медийната компания " Unidad Editorial " - една от най-големите медийни групи в страната. Споразумението ще бъде гласувано през днешния ден, на 3 август, и включва нараствания на заплатите и опция за един ден отдалечена работа на седмица, наред с други облекчения, написа уеб сайтът на Международната федерация на публицистите (МФЖ).

Предварителното съглашение е значима победа след седмици на митинги в редакцията и непрестанни договаряния сред работническите препоръки и синдикатите с виновните в медиите

за възстановяване на несигурните условия на труд на публицистите в Испания.

През предходните седмици чиновници от други редакции като огромните всекидневници " El Mundo " и " El País ", също реализираха сходни съглашения със своите работодатели. Всичко обаче стартира няколко месеца по-рано. През април 2023 година служащи от вестник " El Mundo ", част от медийната група " Unidad Editorial ", отидоха на работа, облечени в черно. Около обяд те напуснаха редакцията и се събраха пред входа на постройката, с цел да стачкуват против отхвърли на компанията да договаря за нарастване на заплатите и възстановяване на изискванията на труд. Денят беше сряда, 19 април - и това бе първото от многото последвали изздания на " черната сряда “.

„ Инициативата за „ черни сряди “ беше заимствана от сътрудници, които работят в испанската телевизия. Те организираха свои „ черни петъци “, с цел да стачкуват против несигурните условия на труд през 2018 година “, изяснява генералният секретар на Федерацията на журналистическите съюзи (FeSP), Агустин Янел.



„ Действието в редакциите не е координирано, само че има координиране сред фирмените комисии и личния състав на другите вестници, защото има две общи претенции: по-добри заплати и по-достойни условия на труд. Комисиите на компанията, в съгласуваност със синдикатите, стоят зад този митинг, който беше още един в други редакции след 19 април. Например, от чиновниците на " Expansión " и " Marca " (и двете издания са към " Unidad Editorial " ); от служащи от групата PRISA и личен състав от вестник " El País " ; от спортната медия " As " ; причислиха се и публицисти от икономическата медия " Cinco Días ", служащи от медийната група " Vocento ", издател на вестник " ABC ", и от " Prensa Ibérica ", която разгласява " El Periódico ", и други.

Победите на служащите в пресата

На 5 юли работническият съвет на " El País " утвърди с 92,7% от гласовете съглашение, което разрешава актуализиране на заплатите след 12 години заледяване. Действията, осъществени по време на разнообразни „ черни сряди “, и всеобщата поддръжка, показана за две стачки на 7 и 10 юли, които бяха анулирани след постигането на съглашението, бяха от решаващо значение за продължение на битката и реализиране на по-добри условия с компанията при договарянията маса..

На 7 юли работническият съвет на " El Mundo " разгласи, че е одобрил с 85,8% от гласовете съглашение, което е довело до нарастване на заплатите в редакцията, контролиране на отдалечената работа за един ден в седмицата и по-добри условия за тези, които печелят най-ниски заплати.

Не са изпълнени обаче настояванията на всички редакции.

След траяла три дни „ черна сряда “, служащите от в. " El Periódico de Catalunya ", основан в Барселона, не престават да стачкуват, с цел да подсигуряват почтено бъдеще за цифровото издание на каталонски и да сигнализират за неналичието на запаси и личен състав. „ Не можете да вършиме добра публицистика без запаси “, заключава работническият съвет на " El Periódico de Catalunya ".

По същия метод личният състав на " Diario Sur ", който е основан в Малага и е част от медийната група " Vocento ", поддържа мобилизациите живи. Със замразени заплати за 12 години те упорстват за нарастване на заплатите и по-добри условия на труд.

Президентът на FAPE Мигел Анхел Носеда акцентира: „ FAPE твърдо поддържа акцията за „ черни сряди “ против несигурността, в която вземат участие публицисти от разнообразни медии в Испания.

Достойнството и качеството на публицистиката изисква почтени, обективни условия на труд,

съответстващи на базисните трудови правила и на рамките на демократичната система. Глобалната и груповата взаимност, както и застъпничеството на Международната федерация на публицистите, придава мощ на полезностите в нашата специалност. "

Асоциацията на публицистите към синдиката UGT показва: „ Ниските заплати, рисковете за професионалното здраве и несигурните условия на труд на наетите служащи и по-специално на независимо заетите са някои от проблемите, които засягат журналистическата процедура в Испания. Към тях се прибавят ниските заплати за новодошлите в специалността и замразяването на заплатите, в някои случаи, за повече от десетилетие измежду ветерани публицисти. Напълно поддържаме всички начинания, които целят възстановяване на изискванията на труд и достолепие на журналистическата специалност ”.

При публицисти от цяла Испания има спад на действителните заплати от години. Мащабът на протестните дейности демонстрира равнището на неодобрение и възмущението, подбудено от него. Международната и Европейската федерации на публицистите приветстват самодейността на митингите „ черни сряди “ и създалото се високо равнище на взаимност сред испанските публицисти.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР