Работещите в Българската агенция по безопасност на храните излязоха на

...
Работещите в Българската агенция по безопасност на храните излязоха на
Коментари Харесай

Служители на БАБХ излязоха на протест с искане за достойно заплащане

Работещите в Българската организация по сигурност на храните излязоха на протестен протест под наслов "Достойни заплати и почтени условия на труд ". Протестът е проведен от Националната федерация "Земеделие и горско стопанство " към КТ "Подкрепа ".

Заради ниското възнаграждение в БАБХ не доближават ветеринарни експерти, за това предизвестяват от дълго време и синдикатите, и управлението на организацията. Огромен афиш, на който чиновниците са залепили фишовете от заплатите си, онагледява част от аргументите за митинга. Главен експерт с 32 години стаж и висше обучение взима към 800 лв.. От години организацията работи в изискванията на дефицит на средства, поради което заплатите на ветеринарните експерти са с към 40 на 100 по-малки от междинното за страната. Исканията са да се вдигнат трудовите хонорари с към 40% - сред 1200 и 1500 лева

"Липсва инсталация и препарати за проучвания. Условията на труд са мизерни. А от организацията се чака да опазва здравето на нацията посредством надзор над храната. Всяка година Министерството на финансите залага бюджет с дефицити на това министерство. Министърът на финансите пуска един бюджет, който за нас безусловно не е съгласуван с това, което би трябвало да свърши организацията в частност. И по-късно, когато се наложи да се изсипват едни пари за обезщетяване на аграрни стопани, тези пари се намират. Настояваме тази процедура да спре ", сподели водачът на Земеделската федерация към "Подкрепа " Анелия Иванова пред БНР.

Протестиращите упорстват към бюджета на организацията по храните да бъдат добавени още 40 млн. лв., с цел да може хората да работят обикновено.

Анелия Иванова опроверга спекулациите, че стачкуват, с цел да желаят оставката на министъра на земеделието или на шефа на организацията. "Напротив, те също се пробват да вдигнат бюджета, само че казусът е в неразбирането от страна на финансовото министерство ", уточни тя.

Протестът завърши с ангажимента, че в идващите два дни ще се наблюдават деликатно дейностите на народните представители и в случай че настояванията на чиновниците в организацията не бъдат задоволени, ще последват ефикасни протестни дейности.

Протестът не е подсилен от КНСБ.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР