Работещите предприятия в страната за винопроизводство са 327, от тях

...
Работещите предприятия в страната за винопроизводство са 327, от тях
Коментари Харесай

Само 3 от 327 винарни няма да приемат грозде през 2021 г.

Работещите предприятия в страната за винопроизводство са 327 , от тях единствено 3 са оповестили, че няма да одобряват грозде през 2021 година Това демонстрират данните на Изпълнителна организация по Лозарство и винарство, представени от Министерството на земеделието, храните и горите.

Преработеното грозде през миналата година е било 120 760 тона грозде , а създаденото вино - 83 000 000 литра. Общият експорт на вино за 2020 година е бил 47 233 923 л, от които 44 633 923 л български виновност и 2 600 000 л. вино, създадено отвън страната (реекспорт).

В земеделското министерство възнамеряват да бъде основан взаимоспомагателен фонд за поддръжка на бранша и национална тактика за развиването на гроздо- и винопроизводството, заяви Явор Гечев, зам.-министър на земеделието. Предложението бе направено на работна среща със бранша в Аграрния университет в Пловдив.

Разходите за развъждане на грозде са огромни, а опциите за подкрепяне - незадоволителни - това споделиха присъстващите гроздопроизводители и приканиха за увеличение на националното финансиране.

Фондът ще съставлява комплект от принадлежности и буферни средства, които да спасят от банкрут гроздо- и винопроизводителите при вреди върху реколтата вследствие на естествени бедствия, загуби на пазари и други зародили условия.

На срещата участваха Явор Гечев, зам-министър на земеделието, храните и горите, Йордан Чорбаджийски, ръководител на Националната лозаро-винарска камара, инж. Красимир Коев, изпълнителен шеф на Изпълнителната организация по лозата и виното , представители на районните лозаро-винарски камари, гроздо- и винопроизводители от страната.

Според инж. Красимир Коев са увеличени средствата за подкрепяне по ограниченията за гроздопроизводителите през 2021 година От 75% на 90% се усилва финансирането по " Преструктуриране и преработка на лозя ".

Предстоят два приема - първият е от 29 юли до 4 август с остатъчният бюджет от 6 712 7620, който е предопределен единствено за планове с предплатено заплащане, с цел да не се изгубят средствата, останали от предходния банкет.

От 30 юли до 12 август ще бъдат одобрявани документите по същата мярка на стойност 49 175 920 лв. . По мярката " Събиране реколтата на зелено " средствата се усилват от 50% на 70%. При ограниченията в помощ на винопроизводителите нарастване има при " Инвестиции в предприятия " и " Кризисно предпазване на вино ", добави Коев.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР