Работещи в мини Марица Изток протестираха в центъра на София

...
Работещи в мини Марица Изток протестираха в центъра на София
Коментари Харесай

Миньори протестираха в София заради отказаното поскъпване на въглища

Работещи в мини " Марица Изток " стачкуваха в центъра на София поради отказаното от енергийния министър Теменужка Петкова нарастване на цената на въглищата.

Те желаеха нарастване с 15% на изкупната цена на въглищата, опазване на работните места и възстановяване на изискванията на труд.

Миньорите предизвестиха, че в случай че настояванията им не бъдат изпълнени, има заплаха да не съумеят да добият нужните количества въглища за работата на топлоцентралите в Маришкия басейн, които създават 40% от електрическата енергия в България.

Миньорите се събраха на пл. „ Ал. Батенберг ” в столицата и оттова стигнаха до министерството на енергетиката, където внесоха своите претенции.

Пред постройката на Министерството на енергетиката се стигна до къс конфликт с полицията. 

Петкова слезе при протестиращите и разгласи, че държавното управление взема ограничения за отбрана на въгледобива.

" Колегите имат искания по повод увеличението на цената на въглищата за вложения в техниката. Такива вложения се вършат. В момента в ход е социална поръчка за рехабилитация на 5 багера за 85 млн.лв. Правим всичко това, което належащо, с цел да осигурим оптимално положителни условия за труд ", сподели тя.

Петкова беседва с президента на КТ " Подкрепа " Димитър Манолов и представители на протестиращите. След това пред публицисти тя изясни, че идната седмица ще посети мините, с цел да се запознае на място с проблемите.

" Не чухме заричане по тази причина, че нещата ще се трансформират. В рамките на този диалог тя се съгласи другата седмица да пристигна в мината и ние да я заведем да й покажем мините такива, каквито те са в действителност. Според Петкова настояването за по-висока цена на въглищата поради потребността от средства за вложения е безпричинно, защото сдружението е на облага и има средства за софтуерно възобновяване ", разяснява Манолов, представен от Българска национална телевизия.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР