Работата върху паметта и историята не е уреждане на всички

...
Работата върху паметта и историята не е уреждане на всички
Коментари Харесай

Макрон: Няма да искам прошка от Алжир за френската колонизация

" Работата върху паметта и историята не е споразумяване на всички сметки ", добави той

Няма да " желая амнистия " от Алжир за френската колонизация, съобщи президентът на Франция Еманюел Макрон, само че се надява да продължи да работи за помиряване с сътрудника си Абделмаджид Тебун.

" Не зависи от мен да желая амнистия, не за това става въпрос, тази дума би прекъснала всичките ни връзки ", сподели той в изявление за списание Le Point, съобщи Нова.

" Най-лошото би било да решим: " Извиняваме се и всеки да си върви по своя път ", сподели Макрон.

" Работата върху паметта и историята не е споразумяване на всички сметки ", добави той.

В изявлението той също по този начин изрази вяра, че Тебун " ще може да пристигна във Франция през 2023 година ", с цел да върне пътуването на самия Макрон до Алжир предходната година и да продължи тяхната " невиждана работа на другарство ".

100-годишната колонизация на Алжир от страна на Франция и жестоката война за самостоятелност през 1954-62 година са оставили дълбоки белези и у двете страни, които Макрон ту подтиква, ту успокоява през политическата си кариера.

През 2017 година тогавашният претендент за президент Макрон назова френската окупация " закононарушение против човечеството ".

В поръчан от него отчет на историка Бенжамен Стора през 2020 година се предлагат по-нататъшни стъпки за сдобряване на двете страни, като в същото време се изключват " разкайване " и " извинения ".

Макрон също по този начин сложи въпроса дали Алжир е съществувал като нация, преди да бъде колонизиран от Франция, което провокира ядосан отговор от страна на Алжир.

" Тези моменти на напрежение ни учат ", сподели Макрон в изявлението с алжирския публицист Камел Дауд.

" Трябва да можете още веднъж да протегнете ръка и да се ангажирате, което аз и президентът Тебун успяхме да създадем ", добави той.

Той поддържа предлагането Тебун да посети гробовете на алжирския антиколониален воин от XIX в. Абделкадер и неговото обграждане, които са заровени в Амбоаз в Централна Франция.

" Това би имало смисъл за историята на алжирския народ. За френския народ това би било опция да разбере действителностите, които постоянно остават скрити ", сподели Макрон.

Алжир и Франция поддържат трайни връзки посредством имиграцията, присъединяване в спора за самостоятелност и следвоенното репатриране на френски заселници. Те доближават повече от 10 милиона души, които през днешния ден живеят във Франция.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР