Работата в конзола се счита за по-ефективна от работата в

...
Работата в конзола се счита за по-ефективна от работата в
Коментари Харесай

Графичните среди за удобна работа с FFmpeg

Работата в подпора се смята за по-ефективна от работата в графичен потребителски интерфейс по няколко аргументи. Първо, въвеждането на команди е по-бързо, в сравнение с преместването на курсора. Второ, централният процесор, паметта и графичният процесор не са натоварени от графичната среда, тъй че всички процеси се извършват по-бързо в конзолата.

Но има хора, които постоянно ще избират графичния потребителски интерфейс. Те виждат графичния интерфейс като „ най-ефективния и комфортен метод за работа на работния плот “. Всъщност те са прави в доста връзки, в това число за характерните задания за обработка на видео, при които е значимо резултатът незабавно да се види.

FFmpeg е в началото и по принцип конзолна стратегия. Но нейната известност е извънредно висока. Ето за какво се появяват нови разновидности на графични среди за FFmpeg, с цел да могат безусловно всички консуматори да получат комфортен достъп до този в действителност извънредно потребен инструмент.

Тази конзолна стратегия сплотява в един двоичен файл над 300 видео/аудио/графични кодека, декодери, муксери, демуксери и филтри за обработка/компресиране/редактиране на аудио и видео. Универсалната комбинирана стратегия FFmpeg има безусловно всички вероятни функционалности, а документите единствено за тази стратегия е толкоз добра, колкото и за Photoshop. Така да вземем за пример в известната безвъзмездна книга с управление за FFmpeg има повече от хиляда страници. Освен това има библиотеки, API и разнообразни съставни елементи.

Вече споменахме неограничените благоприятни условия на FFmpeg върху съответни образци. Можем да дадем един образец от управление за напреднали, с цел да оценим равнището на талантливост на FFmpeg. Ето го и него:

ffmpeg -y -ss 20 -t 60 -i bbb_sunflower_1080p_60fps_normal.mp4 -i train.jpg -ss 4 -i voice_recording.wav -filter_complex " [0:v]hue=h=80:s=1[main] ; [1:v]crop=w=382:h=304:x=289:y=227[train] ; [main][train]overlay=x=200:y=200,vignette=PI/4 ; [2:a]volume=1.5,aecho=0.8:0.9:100:0.3[speech] ; [0:a][speech]amix=duration=shortest,asplit[audio1][audio2] " -map '' -map '[audio1]' -metadata title= " Editor's cut " bbb_edited.mp4 -map '[audio2]' bbb_edited_audio_only.wav

Тази команда прави следното, наред с други неща:

Отваря файла. Изрязва откъс (-ss 20 -t 60). Налага изображението train.jpg. Изрязва наслагваното изображение (crop). Добавя резултат на винетиране при ъгъл PI/4. Прилага филтър за нюанс. Прилага спомагателната аудио писта voice_recording.wav. Увеличава силата на звука. Добавя ехтене. Експортира резултата в разнообразни формати. Експортира истинския аудиозапис.

Една команда в конзолата замества 10 минути редактиране в Premiere Pro!

Естествено, никой не може да научи и запомни всички вероятни ключове и варианти на FFmpeg. Всички ние се вглеждаме в документите. Но има и друга опция: използвайте графични среди, които опростяват базовото редактиране във FFmpeg и мощно понижават прага на влизане.

FFmpeg Explorer

FFmpeg Explorer (ffmpeg.lav.io) е комфортен инструмент, с който можете да научите по какъв начин работят другите филтри на FFmpeg, които са десетки. Това са разнообразни специфични резултати, преходи и други способи за модифициране на аудио- и видеоматериали.

Алгоритъмът за работа е напълно банален:

Добавяме филтрите от листата вляво:

Списък с филтрите е в обособен текстов файл за информация. Там е формалната документи за филтрите.

Кликваме върху филтрите в редактора на възлите, с цел да променим параметрите.

Кликнете върху Render Preview. Резултатът се демонстрира в браузъра.

Разбира се, можете да качите собствен личен файл в интерфейса и да го редактирате. Бруталният видеоклип по дифолт е оповестен само за разпространение.

За да редактирате схемата долу, би трябвало да натиснете бутона Lock Layout (Заключване на оформлението) – тогава детайлите стартират да се движат по полето и връзките сред тях могат да се трансформират ръчно. Там можете да измененията реда на използване на филтрите и така нататък

Авторът предизвестява, че това към момента е опит, приложението е несигурно, постоянно се срутва (след което би трябвало да бъде рестартирано) и стартирането му на мобилни устройства не е обезпечено. В Github могат да се подават известия за неточности.

FFMPEG UI

FFMPEG UI (ybouane.com/ffmpeg-ui) въобще не е уеб приложение, а нативна стратегия, която е налична във версии за macOS, Windows и Linux. Разработчикът се е фокусирал върху оптимално лесната приложимост и ясния интерфейс.

Просто отваряте файла и задавате настройките на видеото за конвертиране:

Същото важи и за настройките на звука:

…и би трябвало да изчакаме обработката:

Като цяло това не е толкоз редактор, колкото елементарен конвертор, основан на FFmpeg, в случай че би трябвало да обръщате файл в различен формат. Е, такива принадлежности също са нужни.

Въпреки че от техническа позиция тук няма нищо забавно. Бинарният код на FFmpeg е просто опакован в Electron, изходният код е затворен.

От позиция на функционалността тази графична среда отстъпва доста на Staxrip и другите видео редактори, основани на FFmpeg, изброени по-долу. Какво да кажем, даже положителният остарял Handbrake наподобява по-удобен.

ffmpeg-online

Уеб приложението ffmpeg-online (https://ffmpeg-online.vercel.app) не се базира на истинския FFmpeg, а на приложението ffmpeg.wasm, отклонение на WebAssembly/JavaScript на истинския план. Идеята е, че функционалностите на FFmpeg би трябвало да се поддържат в браузъра по натурален метод. Това е едно напълно ново равнище.

От позиция на практическата приложимост тази „ графична среда “ не се разграничава доста от елементарната подпора. Ако да вземем за пример желаеме да изрежем и запазим част от видео в конзолата FFmpeg, пишем нещо сходно:

ffmpeg -i test.mp4 -ss 00:00:00 -t 00:00:05 -vcodec copy -acodec copy output.mp4

В уеб приложение това наподобява по същия метод:

Това значи, че това приложение не улеснява работата с FFmpeg, а има напълно друга цел. Това е опит за нативна поддръжка на WebAssembly и JavaScript форк.

VapourSynth и други

VapourSynth (vapoursynth.com) не е тъкмо „ графична “ среда. Това е видео редактор на Python, който употребява FFmpeg и обезпечава по-добър интерфейс за редактиране на видео от нативната подпора. Той може да се назова „ Python shell for FFmpeg “. Съществува просторен азбучник от приставки за VapourSynth, който доста уголемява функционалността на „ главния “ FFmpeg.

Съществуват и нишови видео редактори, основани на FFmpeg, като LosslessCut (github.com/mifi/lossless-cut) за бързи интервенции за редактиране на аудио и видео, като срастване на фрагменти, делене на части или изрязване на фрагменти. Ключовата специфичност е, че не се прави транскодиране. Затова интервенциите са съвсем мигновени и без загуба на качество, за разлика от продължителното транскодиране в обичайните видео редактори.

LosslessCut

Заслужава да се спомене мощният видео редактор Staxrip (github.com/staxrip/staxrip) – това е мястото, където е вграден цялата функционалност на FFmpeg.

Staxrip

FFmpeg работи под капака на Shotcut, KDEnlive и други видео редактори с отворен код. Всички те са в прочут смисъл „ графични обвивки “ за главния енджин.

FFmpeg 6.1

Междувременно самият FFmpeg продължава да пораства и да се развива. Наскоро излезе версия 6.1 на Heaviside.

Някои нововъведения:

Възможност за активиране на Vulkan API за хардуерно декодиране на H264, HEVC и AV1 видео Добавен е VAAPI-базиран AV1 видео енкодер. Поддръжка на HEVC, VP9 и AV1 кодеци в rtmp потоци и flv файлове.
Добавени са анализатор, енкодер и декодер на медийни контейнери във формат EVC (Essential Video Coding), създаден от работната група MPEG като MPEG-5 стандарта. Внедрена е опция за потребление на параметрите P_SKIP за ускорение на кодирането на видео от библиотеката libx264. Добавени са нови видеофилтри, в това число BWDIF (Bob Weaver Deinterlacing Filter), nlmeans_vulkan (отстраняване на шума благодарение на логаритъма Non-local means), xfade_vulkan (ефект на затихване), apsnr (измерва равнището на сигнала към шума за аудио).

А това са главните оптимизации:

Имплементацията на FFT, MDCT, DCT и DST за кодеци и филтри е напълно сменена с по-бързата libavutil/tx. Това докара и до понижаване на размера на компилираната двоична стратегия, което е изключително видимо при дребните компилации. Общият брой на разпределенията на паметта за един кадър по време на декодирането на видео е доста фрапантно понижен, което понижава режийните разноски. Оптимизациите на RISC-V за доста елементи от кода на DSP бяха обединени. По създание останаха единствено огромните декодери.
Извършена е доста добра работа за възстановяване на коректността на времевите маркери и продължителността на фрагментите във всеки пакет, което усъвършенства точността на видео с променлива кадрова периодичност.

Тази версия се приготвяше минимум половин година, само че заради непрекъснатата интензивност в хранилището се наложи да бъде отсрочена и едвам през ноември 2023 година стана допустимо да се откри време за нейното излизане, преди да се инжектират в кодовата база някои от огромните ремонти, планувани за 7.0.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР