Работата в екип е съпътствана от важни качества, които се

...
Работата в екип е съпътствана от важни качества, които се
Коментари Харесай

Малки тайни за изграждане на екип сред подрастващите

Работата в екип е придружена от значими качества, които се образуват у децата, като умения за другарство, за взимане на решения, умения за излагане на мнение и отбраняване на позиция, за обмисляне и образуване на разнообразни действия, както и за вземане предвид с непознатата позиция.
При новосформираните класове - 1., 5., и 8., учениците попадат в непозната среда и към момента не се усещат като част от екип. Тук идва ролята и на учителите, които би трябвало да съумеят да спомогнат всички те още първоначално да изградят позитивна настройка към класа и да осъзнаят потребността да си взаимодействат. 
За тази цел ще ви представим  потребни игрови техники подобаващи за използване от учители към новосформираните класове.
 
 По портфолиото посрещат По портфолиото посрещат
Голяма част от учителите знаят, че стратегически построеното портфолио е доста значимо за тяхната професионална реализация и идна а...
1-ви клас
За първокласниците учебното заведение е място, в което получават повече самостоятелност, само че и повече условия и отговорности. Те би трябвало да построяват качества като акуратност, старателност, дисциплинираност, автономия и интензивно слушане, които ще им бъдат нужни в техния учебен живот.
Първата игра, подобаваща за първокласници, се споделя “Слънце ” , а ето и в какво се състои. Върху бяла дъска или корково табло се инсталира жълт мукавен кръг. Предварително за всяко дете е квалифициран безоблачен лъч, върху който е изписано името на всяко дете от класа. Всяко от тях излиза, с цел да се показа пред другите, като може да извърши стихотворение или ария и да залепи лъча си към жълтия кръг. След като всички деца се показват, учителят може да заключи, че всеки е значим, важен и специфичен, по този начин както слънчевите лъчи са значими за живота.
Втората игра  се споделя “Продължи приказката ” . Както знаем, всички деца обичат приказки. Тази техника основава доста въодушевление и по атрактивен метод развива въображението, езиковите умения, сериозното и изобретателно мислене на децата.
Преди осъществяване на играта учителят авансово би трябвало да приготви образцов текст и места, на които ще задава въпроси към учениците. По този метод те ще вземат участие в цялото създаване на приказката.
 Близо милион са употребили безплатните електронни запаси на издателство КЛЕТ България Близо милион са употребили безплатните електронни запаси на издателство КЛЕТ България
Безплатните онлайн запаси на издателство Клет България доближиха до близо 1 милион консуматори по време на изключителното състояние у н...
Тази техника би могла да бъде интерпретирана също по този начин за втори и трети клас . А преди започването на екипната работа, е добре екипите да изработят правила към които да се придържат.
 
5-ти клас
За учениците в пети клас настъпват голям брой промени в средата и изискванията на образование. Те получават разнопосочни условия от учителите и би трябвало да извоюват “авторитет ” пред тях. Всички тези условия водят до стрес, а задачата на учителите е да създат конюнктура, която да успокои напрежението, като доста значима роля в този развой имат и родителите.
Игрова техника “Акростих ” - вземат се листове хартия, може да е цветна или бяла. Раздава се по един лист, на който всяко дете би трябвало да напише отвесно името си. След това с всяка писмен знак от името си би трябвало хоризонтално да запише дума, която го разказва в някакъв смисъл (черти от характера, занимание и др.). Като са подготвени,  в десния ъгъл на листа може да нарисува картинки, които илюстрират съответната дума. Когато креативната работа завърши, всеки може да опише на другите какво е написал и нарисувал, а основаните плакати може да бъдат залепени на табло. Тази техника подканва децата да споделят неща за себе си, които евентуално не биха разказали, в случай че бъдат запитани непосредствено.
 Учители и възпитаници - дружно пишем модерната история на българското обучение Учители и възпитаници - дружно пишем модерната история на българското обучение
Изминаха три невероятни месеца в живота на всеки елементарен човек. Но това са и три невероятни месеца за родното обучение. Дигита...
“Снимка на класа ” - авансово се изяснява на децата, че ще създадат една ексцентрична фотография на класа. Задачата е всеки  да нарисува собствен автопортрет, за което учителят авансово е подготвил нужните материали. След това децата би трябвало да изрежат своите рисунки и да създадат колаж върху пъстър кадастрон. Тази техника оказва помощ на децата да изразят себе си и да покажат, че въпреки че наподобяват друго, те са част от една общественост. Играта оказва помощ да научим децата да се самооценяват, да опознават личните си страсти и тези на другите.
 
8- ми клас
Тази възраст е доста специфична, младежите попадат в напълно нова образователна среда, измежду непознати връстници, изправени са пред доста правила и условия. Предстои нов интервал в техния живот, през който те се отварят към света, стартират да се интересува мощно от себе си и част от тях изпитват по-засилен интерес към другия пол. Приятелските връзки заемат доста централно място в целите им и даже изместват фамилията като значителност. В тази възраст учителите имат тежката задача да намерят път към своите възпитаници.
Игрова техника “Рап темп със самопредставяне ” . Тийнейджърите обичат музикалния жанр рап и в това време не са доста склонни да описват за себе си. В тази игра учителят може да стартира със своето рап темп самопредставяне, което се състои в ритмично пърпорене с длани, потупване по бедрата или потропване с крайници до момента в който приказва за себе си.
 Българските учители не са скучни Българските учители не са скучни
Часовникът постепенно отмерва времето,  учениците са привели глави над отпечатания тест, а учителят зорко бди да не се преписва и в случай че н...
И последната техника, която желаеме да ви представим е “С благопожелание на тил ” - учителят залепва лист хартия с тиксо на гърба на всеки, а по-късно всички се изреждат и записват пожелания за образователната година на гърба на своите съученици. Накрая пожеланията може да бъдат прочетени от някого до момента в който са върху гърба на другия или пък да се смъкват от гърбовете им и всеки самичък да прочете своите пожелания.
Колкото по-нестандартни подходи подхващаме и колкото повече успеем да излезем от обичайните връзки с младежите, толкоз повече те биха ни позволили до техния свят.
Тези игрови техники обезпечават и нужната физическа отдалеченост и спазването на рестриктивните мерки във връзка COVID-19.
 
Успешна и здрава образователна година!
 Известни родители се включват във виртуална библиотека за самоподготовка със своите деца Известни родители се включват във виртуална библиотека за самоподготовка със своите деца
Известни български лица се включиха във виртуалната Библиотека за самоподготовка на издателство Клет, с цел да покажат на родителите по какъв начин у...
 
* Материалът е основан на уебинар с преподавател Силвия Марушкина.

 
Уебинарът е проведен от в границите на самодейността “Подкрепа на учителя при работа от у дома ”.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР