Работата по събирането на карфиол един ден може да бъде

...
Работата по събирането на карфиол един ден може да бъде
Коментари Харесай

Роботи сменят сезонните работници във Великобритания

Работата по събирането на карфиол един ден може да бъде в механичните ръце на роботите, с помощта на съдействието сред учени и френския производител на консервирани зеленчуци Bonduelle, написа в. Guardian.

Fieldwork Robotics, екипът зад първия в света робот за бране на малини, проектира машина в тригодишно съдействие, стартирано в понеделник.

Вече съществува ранен първообраз, създаден от съоснователя на Fieldwork доктор Мартин Стоелен, учител по роботика в Университета в Плимут и доцент в Университета за приложни науки в Западна Норвегия. Той има хващач и фреза, посредством които можете да отреже добре главата на карфиол.

„ Работи в лабораторна среда, където слагаме доста глави карфиол поред “, сподели Руи Андрес, изпълнителен шеф на Fieldwork. Роботът се управлява от датчици и 3D камери и употребява форма на изкуствен интелект.

Супермаркетите и множеството консуматори желаят бял карфиол, сподели Андрес. Карфиолът пожълтява на слънце, тъй че са създадени самобланширащи се сортове с листа, които се навиват над главата, с цел да го предпазят от слънчевата светлина. Това обаче доста затруднява робота да дефинира зрелостта.

Bonduelle ще обезпечи нужното ноу-хау за зеленчуците и изискванията за прибиране на реколтата, както и достъп до полетата.

Fieldwork Robotics ще събира данни и ще ги подава в компютърни логаритми, които ще задвижват роботизираните ръце. Очаква се полевите тествания да стартират при започване на 2022 година

Първоначално Стоелен създаде системата за роботи в план, финансиран от Европейския фонд за районно развиване и Съвета на Корнуол. Полевата работа планува модулна система от роботи, която може да бъде приспособена за разнообразни плодове и зеленчуци (тествана е и върху домати).

Излизането на Обединеното кралство от Европейски Съюз докара до спад в броя на сезонните служащи, идващи във Англия, с цел да берат плодове и зеленчуци, а някои производители, които желаят да запълнят дефицита на работна ръка, към този момент са изразили интерес към робота за бране на малини.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР