Работата от вкъщи увеличава рисковете за информационната сигурност. Вече има

...
Работата от вкъщи увеличава рисковете за информационната сигурност. Вече има
Коментари Харесай

Експерт: Измамници в интернет експлоатират страха на хората от коранавирус, как да се защитим

Работата от у дома усилва рисковете за осведомителната сигурност. Вече има фишинг мейли, замаскирани като потребна информация за предотвратяване от COVID-19. Измамници в интернет към този момент експлоатират страха от новия ковид и до момента в който от ден на ден хора сърфират онлайн, работят и се учат отдалечено от домовете си, се следи нарастване на офанзивите против уеб сайтове и имейли, оповестяват от най-голямата българска хостинг компания СуперХостинг.БГ.
По нейни данни, в интервала 16 - 22 март блокираните СПАМ писма по тематиката за Коронавируса са се нараснали с близо 20%, спрямо миналата седмица. Блокираните от системата за сигурност на компанията СПАМ писма по същата тематика пък са се нараснали с 11% през първата половина на март спрямо първата половина на февруари, показват от компанията.
" В тези условия, в които страховете на хората нарастват, следим и растеж на всевъзможен тип опити за онлайн злоупотреби. Измамните писма най-често са свързани със известия за последни доставки на маски, нови маски, лекуване, препоръки за това по какъв начин да предпазим себе си и околните си (с апел за евакуиране на файл) и даже апели за дарения. Затова във време, когато от ден на ден действия се правят онлайн е по-важно от всеки път да внимаваме какво получаваме и какво отваряме в мрежата. ", изяснява Любомир Русанов, шеф на СуперХостинг.БГ.
СПАМ текстовете съставляват непоискани търговски известия, а фишингът е излъган имейл, който цели приемане на достъп до сензитивна информация като потребителско име, ключова дума, номер на кредитна карта и други Това най-често се прави посредством подражаване на връзка с разпознаваема институция като банка, интернет оператор, снабдител на имейл услуги, държавна конструкция и други
Как да се защитим? За потребителите:

Защитата от фишинг е напълно в ръцете на потребителите, които би трябвало да правят оценка доста деликатно получените имейли и да не отварят линкове или атачмънти в случай че не са сигурни кой е изпращачът.
Когато в имейла е включена отпратка (линк), е значимо те да ревизират деликатно адреса и дали той не е друг от формалния адрес на съответната организация.
Сред най-важните стъпки, които могат да създадат, с цел да покачат своята отбрана, са също потребление на надеждна антивирусна стратегия, постоянно сканиране на устройствата, посещаване на уеб сайтове с деен SSL документ, както и потребление единствено на Wi-Fi мрежи, предпазени с ключова дума.
Русанов припомня, че през последните години се усилва и броят на потребителите, които употребяват имейл към личния си домейн и това покачва в допълнение тяхната сигурност.
За притежателите на уеб сайтове:
Собствениците на уеб сайтове също могат да създадат доста за възстановяване сигурността на уеб плановете си - активиране на двуфакторна аутентикация на равнище хостинг акаунт (през контролния панел cPanel), основаване на по-силни пароли, които да са постоянно разнообразни, постоянно възобновяване на плъгините по уеб страниците, потребление на благонадежден SSL документ за отбрана на потребителските данни (това е наложителен детайл за всички финансови институции, електронни магазини и всички уеб сайтове, които съхраняват персонални данни), потребление на специфичното меню " Проверки за сигурност " в хостинг акаунта за WordPress уеб страниците, с чийто варианти с един клик могат да задействат отбрани за целия уебсайт и др.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР