Работата от вкъщи се превърна от задължителна към желана. Много

...
Работата от вкъщи се превърна от задължителна към желана. Много
Коментари Харесай

Мултитаскинг у дома – как да балансираме между домашни и служебни задачи

Работата от у дома се трансформира от наложителна към мечтана. Много хора схванаха, че работейки от вкъщи си, икономисват доста време за пътешестване от и до работа, могат да балансират по-лесно персоналните и служебните си задания и се радват на по-добро качество на живот.

Ключът тук обаче е „ баланс “, тъй като при неприятно ръководство на времето може да се стигне до т.нар бърнаут от служебните задания и липса на задоволство от невъзможността да се свършат всички домашен задания.

Откъде идва това несъгласие? Хем е по-удобно да сме си у дома, хем постоянно в края на деня се усещаме изтощени без действителна визия дали сме свършили нещо качествено и в персонален, и в длъжностен проект.

Eто за какво е доста значимо да методите към организирането на времето си отговорно, даже да останете по пижама през целия ден. В последна сметка имаме единствено 24 часа и би трябвало да вместим в тях какво ли не.

Задачата не е невъзможна за решение с вярно обмисляне и мултитаскинг. Ето няколко разнообразни метода да разпределите времето си добре:

Съсредоточете се единствено върху едно нещо, с цел да го свършите по-бързо

Мултитаскингът е по-скоро прецизно периодично повтаряне на задания, в сравнение с извършване на 2 неща по едно и също време. Второто постоянно лишава повече време и резултатът е с по-ниско качество.

Затова мултитасквайте по верния метод – разпишете дилемите на лист и ги отмятайте методично една след друга, без да се разсейвате. Ако ще работите – работете един час като че ли нищо друго не съществува, даже да има куп за пране тъкмо до крайници ви.

 d iStock/ Getty images/ Freepik

Когато приключите работата си, заредете пералнята и до момента в който го вършиме, даже не вдигайте телефона, с цел да сте сигурни, че ще свършите задачата с стартирането на пералнята качествено – без да забравите праха за пране да вземем за пример.

Техника Помодоро

Това е една от най-продуктивните техники за разпределение на времето и е супер подобаваща за съчетаването на задания от длъжностен и домакински тип.

При Помодоро разделяте времето си на блокове от 25 минути с 5-минутни паузи, през които можете да вършиме нещо разтоварващо.

След всеки четвърти цикъл правете по една 10-минутна отмора.

Когато сте вкъщи, можете да употребявате 5-минутните паузи за домашен задания. Когато сте ги разделили на дребни задачки, те лишават почти толкоз. Стига да имате подобаващите уреди, несъмнено.

Например: 25 минути фокусирано работете по служебна задача. Не вдигайте телефона и не влизайте в обществените мрежи.

В 5-те минути за отмора почистете и измийте пода на стаята. Да, изцяло допустимо е да се вместите в същото време с . Той по едно и също време обира едрите замърсявания и измива пода.

Спестявате времето за почистване на половина, тъй като не е нужно първо да пускате прахосмукачка (не по-малко от 7-8 минути) и след това да цялостните кофа с вода и моп, с цел да почистите и с мокро (още 10 минути).

Всъщност и самият апарат извършва по няколко задания по едно и също време – четчици събират праха и по-едрите боклуци в резервоар, а 4 въртящи се мокри валяка почистват пода. Дозирането на водата е напълно точно, единствено би трябвало да напълните контейнера с вода и малко специфичен препарат за под.

Уредът работи на батерия, което го прави елементарен за преместване сред стаите, с цел да може да почистите на всички места без усложнения. А и имате единствено пет минути за почистване, за какво да ги губите в събиране и разтягане на кабели.

 d Karcher

Другият главен плюс на уредите от е, че нямате контакт с мръсотията, т.е бързо ще се върнете към идващия 25-минутен блок за работа или ще вдигнете телефона без да проблем, в случай че звънне (ето, и това е мултитаскинг).

Не се изкушавайте да вършиме по-големи блокове за фокусирана работа, тъй като ще се изморите прекомерно и ще загубите бързо мотивация и ентусиазъм.

Други домашен задания, които можете да свършите за 5 минути, с изключение на почистването на пода с , са: прегъване на сухи облекла, стартиране на пералня, слагане на месо за печене във фурната, разчистване на кухненските плотове, нареждане на движимостите в една стая. Когато извършите всичко това в 5-минутките си от 9 до 5, ще видите какъв брой доста в действителност сте свършили сякаш до момента в който си почивате от работа.

 d Karcher

Комбинирайте умствена и физическа работа

Много хора споделят, че когато се разхождат или правят друго еднакво повтарящо се физическо деяние, съумяват да намерят решение на съществени проблеми в работата. Това не е изненада. Нашето тяло и разум действат в симбиоза и от време на време положителните хрумвания и лесни решения са на една разходка време.

Ако ви следва значим, изчерпателен диалог, помислете дали да не го проведете до момента в който не почиствате пода. Лекото физическо натоварване ще ви помогне да избистрите мозъка си и да сте по-продуктивни.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР