Работата от разстояние е работа, която може да се извършва

...
Работата от разстояние е работа, която може да се извършва
Коментари Харесай

"EY България": Работата от разстояние и други трудовоправни въпроси за работодатели

Работата от разстояние е работа, която може да се прави отвън пространствата на работодателя, посредством осведомителни технологии. От всички заповеди, които бяха издадени последните дни, и от инструкциите на Министерството на труда и обществената политика наподобява, че не е допустимо тя да бъде наложена едностранно. Но такава опция е планувана в законопроекта, който сега се гледа в Народното събрание. Това изясни Ребека Клейтмън, управител от правната процедура на " EY България ". На първия от поредицата уебинари на компанията на тематика " COVID-19 и какво би трябвало да има поради бизнесът? " в сряда тя отговори и на други настоящи трудовоправни въпроси.

1. Какви са спецификите на контракта за работа от разстояние
Работата от разстояние има непринуден темперамент. Това значи, че в случай че не е планувана в съществуващите трудови контракти, това би трябвало да бъде направено с спомагателни съглашения, изясни експертката. Всичко това изправя работодателите пред спомагателни провокации.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Дистанционното работно място
Схващането, че служащият може да си вземе компютъра и да работи от място, което му е комфортно, е правилно единствено отчасти. Той в действителност може да избере всяко място, което му харесва - кафене, вила или поляна, само че не може да го сменя, изясни Ребека Клейтмън. Служителят би трябвало да обособи своето ново непрекъснато работно място и да го съобрази със здравословните и безвредни условия на труд. Най-голямото предизвикателство е, че здравословните и безвредни условия на труд остават обвързване на работодателя даже при полагането на труд от разстояние. За да е извършил своята част от тези отговорности, е добре той да сътвори спомагателни указания към чиновниците.

Отчитането на работното време също би трябвало да бъде планувано в контракта за отдалечена рабата. Има опция да се изключат категорично нощният труд, изключителният труд и трудът по време на празници. Това е значимо, тъй като служителят на доктрина може да реши независимо да работи нощем и да изиска в допълнение заплащане по тази причина.

Разпределението на работното време може да бъде непокътнато същото. Ако работодателят желае да промени разпределението му, в случай че всичко се прави по закон, би трябвало да промени разпоредбите за вътрешния трудов ред.

Оборудването
Служителят следва да бъде стеснен да го употребяват за персонални цели. Кодексът на труда споделя, че отвън директната си работа служащият и служителят може да употребява оборудването в границите на рационалното и положителните нрави за персонални цели. Тоест планувал е, че служителят може да употребява малко компютъра си, с цел да порови във Facebook, само че тук стои и въпросът с така наречен налог уикенд. Ако от офиса за пръв път се изнася съоръжение на висока стойност, е добре да се създадат спомагателни застраховки.

Контролът върху работата
на служителя при отдалечено работене е на практика, а не юридически въпрос.

2. Има ли право работодателят да не допусн е чиновниците си в офиса.
По Кодекса на труда работодателят има обвързване да обезпечава работа на чиновниците си. Ако недопускането до работа не бъде обосновано по съответния ред, то може да влезе в хипотезата на нелегално. В този случай работодателят рискува да би трябвало да заплати на служителя обезщетение за пропусната заплата. Най-сигурно за работодателя е, когато реши да не позволява чиновниците си, да продължи да им заплаща. В сходни случаи, макар че ще има официално нарушаване на задължението на работодателя да обезпечи работа, рискът от искове се минимализира до незначителни равнища. Съгласно Кодекса на труда в тези случаи работодателят дължи обезщетение, само че няма обвързване да заплати по едно и също време и заплата, и обезщетение. Плаща се обезщетение, тъй като съгласно общото предписание, когато не се поставя труд, не се дължи заплащане.

За болните чиновници
Диагностицираните чиновници имат възбрана по своя преценка да се върнат на работа, преди да изтече позволеният им отпуск, а работодателят има възбрана да ги позволява до работа.

За чиновниците под карантина
Карантината дава право на служителя да получи болничен лист, в случай че е показал и съответните спомагателни документи. Възможна е и карантина на човек от фамилията за гледане на заразно болно дете или за крепко дете, върнато от детската градина заради наложена карантина там. И тези чиновници получават болничен, а работодателят има право да не ги допусне до служебните пространства.

По смисъла на нормативната уредба не е карантина, когато чиновниците са изпратени да работят у дома.

Служители, идващи от рискови страни или контактували със заразно заболели
Най-малко опасности за работодателя има методът да не ги позволява до работните пространства и да продължи да им заплаща. В настоящия подтекст е целесъобразно да се изготвят по-подробни указания към чиновниците за безвредни и здравословни условия за труд. Общественият интерес, който се пази сега, е здравето на всички чиновници. Това дава съображение да се създадат рекомендации към тяхното държание и спомагателни защитни ограничения.

3. Има ли обвързване работодателят да изолира обособени чиновници.

Служителите с болнични .
Има обвързване работодателят да не ги позволява да поставят труд, с цел да не заразят и останалите. По Закона за здравословните и безвредни условия на труд работодателят е задължен да обезпечи безвредни условия на труд и би трябвало да избегне всички опасности, които е в положение да избегне. Законът споделя, че би трябвало да се приложат групови средства за отбрана за сметка на персоналните.

Служители, идващи от рискови страни или контактували със заразно заболели
Общественият интерес е здравето на всички чиновници и би трябвало той да бъде предпочетен пред правото на обособен чиновник да работи. В случаите, в които това няма да може да бъде документирано съответно, има риск служителят да предяви искания за нелегално недопускане до работа.

Работодателят няма право да въздейства на персоналните проекти на служителя да посети по неслужебен мотив рискова дестинация (изключение са случаите, в които служителят го дискредитира с държанието си). В този случай е целесъобразно да се дадат рекомендации на чиновниците за тяхното държание в служебния и извънслужебния им живот, с цел да се минимализират рисковете за целия колектив. Отворен е въпросът кои страни са рискови.

4. Може ли чиновник самичък да реши да не идва на работа?
При самоотлъчка от два работни дни работодателят има право да уволни служителя си дисциплинарно. По Кодекса на труда и Закона за здравословните и безвредни условия на труд обаче служителят има право да откаже да работи, когато е зародила сериозна и непосредствена заплаха за живота или здравето му.
Дали събитията са такива би трябвало да се реши във всеки обособен случай. За случаите, когато има сериозна и непосредствена заплаха, ръководителят е задължен неотложно да откри основателността на отводите и да предприеме нужните ограничения.

5. Какви са вариантите на чиновниците да спрат да вървят на работа, когато считат, че са застрашени?

Платен или неплатен отпуск
Те могат да изискат заплатен годишен отпуск. Могат да вземат и неплатен отпуск. Неплатеният отпуск до 30 работни дни не нарушава правата на служителя и насъбрания трудов и различен стаж.
По законопроекта, който сега се гледа в Народното събрание, работодателят има обвързване да обезпечи отпуск на избрани типове чиновници (тези, които нормално се употребяват от защита) - бременни, майки на дребни деца, самотни родители и малолетни.

Допълнителни благоприятни условия за родители
Родителите могат да вземат отпуск за развъждане на дете до 2-годишна възраст, в случай че не са го изчерпали. Могат и да получат неплатен отпуск за развъждане на дете до осемгодишна възраст, който се дава на всеки от родителите за по шест месеца. Този отпуск може да бъде употребен единствено от единия родител, когато той е уединен. При тези отпуски за развъждане на дребни деца чиновниците имат право да натрупват трудов и застрахователен стаж.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР