Работата нощем е свързана с увеличен риск от рак на

...
Работата нощем е свързана с увеличен риск от рак на
Коментари Харесай

Работата нощем увеличава риска от рак за жените

Работата нощем е обвързвана с повишен риск от рак на гърдата, на стомашно-чревния тракт и на кожата за дамите, сочат резултатите от проучване, представени от Франс прес.

Били оценени резултатите от 61 изследвания, обхванали 114 628 случая на рак и 3,9 милиона участнички в Северна Америка, Европа, Австралия и Азия. Учените, измежду които Сюелей Ма от университета на Съчуан в Чънду, си сложили за цел да открият дали работата нощем години наред усилва риска от 11 типа рак за дамите.

Бил оценен също "приносът " на работата нощем за появяването на 6 типа рак измежду медсестри.

Резултатите демонстрират, че е налице 19-процентно увеличение на риска от рак за дамите, които години наред работят нощем. Най-голям е рискът от рак на кожата - 41 %, следван от рака на гърдата - 32 % и рака на стомашночревния тракт - 18 %, спрямо дамите, които години наред не са работили нощем. Отбелязва се също, че увеличението на риска от рак на гърдата е установено само за работещите нощем дами в Северна Америка и Европа. Това може да значи, че въпросните дами са имали по-високи равнища на половите хормони.

Колкото до медсестрите, работещите нощем били със доста по-висок риск от рак на гърдата - 58 %, на стомашночревния тракт - 35 % и на белите дробове - 28 %.

Резултатите от проучването са оповестени в Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР