Работата на шеф готвача е доста различна от романтиката, която

...
Работата на шеф готвача е доста различна от романтиката, която
Коментари Харесай

Шеф Андре Токев: Ако не се забавляваш в кухнята, влизаш в тунел без изход

Работата на началник готвача е много друга от романтиката, която ни е позната от малкия екран и филмите. Това е едно стресово занятие, в което дори „ рок звездите” като Антъни Бурдейн са застрашени от „ прегаряне” и саморазрушително държание. Затова и в действителност не е изненада, че някои от най-хубавите в занаята в последна сметка протягат ръка на живота си.

„ Като видях новината за гибелта на Антъни Бурдейн първо се шокирах, тъй като ненапълно сме израснали с него, човек се въодушевява от нещата, които е правил. Когато размислих какъв му е бил животът… Артистите влизат в един тунел, в един живот, в който би трябвало да спреш и да се огледаш какво става към теб. Влязъл е като ракета”, разяснява пред камерата на bTV началник Андре Токев.
Антъни Бурдейн – кулинарният гуру, който постави завършек на живота си 61-годишният прави кариера първо като ресторантьор, по-късно и като създател на кулинарни книги, романи и документалистика
Водещият на „ Мастършеф” призна, че знае какво е работата да те погълне до степен, в която да заплаши здравето ти – по време на работата по ресторант с упоритости за звезда „ Мишлен” от напрежение се поболял и се наложило да влезе в болница. „ Започваш заран в 4, вечер до 1. 24 часа, 36 часа съм работил без да спирам. Влизаш в един тунел и си мислиш, че си вечен, само че не усещаш по какъв начин организмът ти се изморява, изморява…”, описа Токев.
Снимка: bTV
Той е виждал свои сътрудници, които протягат ръка към алкохола или опиатите поради напрежението и неналичието на подкрепяща среда у дома – а до момента в който си „ като ракета” е доста елементарно да зачеркнеш най-близките.

„ Аз имам шанса, че се развличам с това, което върша, не усещам стрес. Зависи по какъв начин ще изградиш своя път. Работим по 16-18 часа, нямаш време за занимание, нямаш време за семейство. Трябва да намериш човек, с който да живееш дружно и да схваща своята професия”, безапелационен е той.

Затова и при подбора на готвачи в ресторанта си, началник Токев им задава основен въпрос – забавляват ли се с това, което вършат: „ Ако не можеш да понесеш напрежението, то по-важно е какво се случва с теб и твоето семейство”.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР