Работата на съда и съдопроизводството, включително казусът с Полфрийман, са

...
Работата на съда и съдопроизводството, включително казусът с Полфрийман, са
Коментари Харесай

Отпада съкратеното производство, удължиха живота на 6-и реактор в Козлодуй, одобриха Мария Габриел…

Работата на съда и съдопроизводството, в това число въпросът с Полфрийман, са измежду тематичните акценти на вестниците в сряда.

" В рамките на напълно малко съвещание депутатите от парламентарната правна комисия поддържаха предлагането на Българска социалистическа партия, " Обединени патриоти " и Воля за отпадане на съкратеното разследване за умишлени убийства и тежки телесни повреди, съобщи БНР. Въпреки че и депутатите от ГЕРБ гласоподаваха " за ", председателката на правната комисия Анна Александрова изясни, че е допустимо преди второто четене те да предложат съкратеното разследване да остане при тежките телесни повреди: " Защото считаме, че с тежките телесни повреди - обезчестяване и блудничество, ще се задръсти цялата система. Ще се върнем 2007-а година, когато 268 000 преписки бяха прекъснати. Нали разбирате, че тежките телесни повреди са прекалено много като размер работа. Такава концепция имаме, само че не е изрично, несъмнено. Това е като предложение. Нека да чуем и основния прокурор какво мисли, и съдиите от Върховния Касационен съд и идващия вторник да го обсъдим и да чуем всички какво мислят ". Очаква се текстовете, към които се обединят другия вторник депутатите от правната комисия, да бъдат подложени на гласоподаване още на идващия ден, сподели още Александрова. " - в. " Стандарт ".

" Депутати от ръководещата партия ГЕРБ внесоха оферти за промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), с които реагират по проблема с условното предварително освобождение на австралиеца Джок Полфрийман. Председателят на правната комисия в Народното събрание Анна Александрова, Красимир Ципов и Димитър Лазаров желаят категорично да се регламентира процедура, която дава опция да се възобновяват каузи за условно предварително освобождение. Повод за предложенията за промени е проблема с австралиеца Джок Полфрийман, който бе освободен от пандиза предварително с решение на Софийския апелативен съд. Произнасянето на тримата съдии, което е дефинитивно, провокира остра реакция и докара до офанзиви и рецензия към правосъдния състав. Главният прокурор Сотир Цацаров изиска от Върховния касационен съд (ВКС) да върне в пандиза Полфрийман и да възобнови производството. Заседанието пред Върховен касационен съд бе планувано в началото за 23 октомври, само че поради огромния публичен интерес бе изместено и ще се гледа по-рано - на 7 октомври. Миналата седмица министърът на правораздаването Данаил Кирилов съобщи, че е належащо да се обмисли смяна в Наказателно-процесуалния кодекс, тъй че правосъдните актове за предварително освобождение от пандиза да подлежат на по-висок инстанционен надзор. Сега предлагането за смяна на ГЕРБ, е единствено в една наредба - в член 419, алинея 1, в който се урежда кои актове подлежат на инспекция по реда на възобновяването измежду определенията се прибавят и тези по член 440, алинея 1 - т.е. за условно предварително освобождение. В претекстовете си депутатите зaявявaт, чe cпopeд дeйcтвaщoтo зaĸoнoдaтeлcтвo oпpeдeлeниятa пo условното предварително освобождение нe пoдлeжaт нa възoбнoвявaнe. Според тях обаче това е aĸт c вaжни пocлeдици ĸaĸтo зa ocъдeния, тaĸa и зa oбщecтвoтo и би cлeдвaлo дa има възмoжнocт влeзлият в cилa aĸт дa бъдe пpoвepявaн oт BKC пo peдa нa възoбнoвявaнeтo пpи ocoбeнo cъщecтвeни нapyшeния нa зaĸoнa. Cъздaвaнeтo нa cъдeбнa пpaĸтиĸa нa BKC пo тeзи дeлa щe помогне и зa eднaĸвoтo и пpaвилнoтo пpилaгaнe нa инcтитyтa нa условното предварително освобождение oт вcичĸи cъдилищa, акцентират дeпyтaтитe oт ГEPБ. " Πpи нacтoящaтa peдaĸция, пpи тълĸyвaтeлeн пoдxoд, cъщo мoжe дa ce извeдe, чe въззивният aĸт пo член 440 HΠK имa xapaĸтep нa peшeниe и пoдлeжи нa възoбнoвявaнe. Cпopнo e oбaчe дaли пo пътя нa тълĸyвaнeтo би ce пocтигнaлa eднaĸвa cъдeбнa пpaĸтиĸa пo пpилoжeниeтo нa зaĸoнa, ĸoeтo нaлaгa зaĸoнoвa peглaмeнтaция. Tя щe cпocoбcтвa зa пpeĸpaтявaнe нa cпopoвeтe пo пpилaгaнeтo нa зaĸoнa ", показват в претекстовете си вносителите. На процедура обаче даже и да влезе в действие сходно изменение в процесуалния закон, то няма да засегне Джок Полфрийман. " - в. " Дневник ".

" Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов укори съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет в абдикиране от отговорностите ѝ и видя в насаждането на ненавист към магистрати в последните дни " връщане към столетия, които би трябвало да сме не запомнили ". Днес Панов за пръв път разяснява офанзивите против съответни съдии след предварителното освобождение на австралиеца Джок Полфрийман, наказан за убийството на Андрей Монов през 2007 година " Съдийската гилдия абдикира от своите отговорности, вменени в Закона на правосъдната власт, да брани независимостта на магистратите ", съобщи Панов преди днешното съвещание на колегията. Той подлага на критика сътрудниците си във Висш съдебен съвет поради двете противоположни позиции след проблема " Полфрийман ". Самият Панов не е взел участие в разискването и приемането на мненията, показва уеб сайтът lex.bg. Малко след освобождението на Джок Полфрийман Вътрешна македонска революционна организация изиска правосъдният съвет да стартира дисциплинарно произвеждане против ръководителя на тричленния състав, постановил акта - Калин Калпакчиев. Часове след внасянето на настояването съдийската гилдия на Висш съдебен съвет съобщи, че споделя чувството на околните на Андрей Монов за нарушен баланс сред правото и справедливостта. Последваха остри реакции на съдийски организации, които настояха за оставки в колегията и приканиха жителите да поддържат съда, " щом страната отхвърля ". Последва втора декларация от съдийската гилдия, която към този момент прикани обществото " да зачита конституционно откритата самостоятелност на правосъдната власт, която е причина за върховенството на закона и гаранция за обективен развой ". " Съдийската гилдия реагира несъответстващо и непоследователно с първата позиция и с втората позиция ", счита Лозан Панов. Той уточни, че първата позиция е призната, без да има решение на правосъдната гилдия и без разглеждането на документа да е било импортирано в дневния ред на съвещанието ѝ. " Целият този метод, в който се насажда ненавист, злоба към магистрати, без значение дали сме съгласни или не с постановени правосъдни актове, е връщане към столетия, които считам, че би трябвало да сме не запомнили ", съобщи Панов. Председателят на Върховен касационен съд добави, че е добре хората да имат мнение и да разясняват правосъдни актове, само че е добре преди този момент да са ги прочели... " - в. " Дневник ".

Ядрената енергетика също е измежду настоящите тематики.

" Председателят на Агенцията за нуклеарно контролиране Лъчезар Костов връчи през днешния ден на специфична гала в организацията лиценза за шести блок на АЕЦ " Козлодуй " на шефа на централата Наско Михов. По този мотив Михов съобщи: " Днес е прекрасен ден за българската нуклеарна енергетика ". На церемонията участваха и вицепремиерът Марияна Николова и министърът на енергетиката Теменужка Петкова. След модернизацията, животът на шести блок бе продължен с 30 години, само че оптималният период на лицензията, която може да издаде Агенцията за нуклеарно контролиране, е 10 години. С това завърши програмата за удължение на периода за употреба на двата блока на атомната централа, която стартира през 2012 година. Преди 2 години лиценз получи и пети блок. Министър Теменужка Петкова съобщи, че денят е прекрасен за цялата българска енергетиката и българската стопанска система, защото АЕЦ " Козлодуй " създава 34% от електрическата енергия в страната на налични цени. Тя акцентира, че с лицензията на шести блок държавното управление е изпълнило един от главните си цели, а точно удължение периода за употреба на пети и шести блок. " - в. " Стандарт ".

" До края на годината или най-късно при започване на идната година, Агенцията за нуклеарно контролиране (АЯР) би трябвало да лицензира плана за създаване на АЕЦ " Белене " с оглед измененията в законодателството и условията на Европейската комисия. Това разгласи енергийният министър Теменужка Петкова по време на гала, на която беше публично подписан договорът за удължение на лицензията на Шести блок в АЕЦ " Козлодуй ". Председателят на организацията Лъчезар Костов удостовери, че в " обозримо бъдеще, до месеци ", ще бъде публикуван нужният лиценз, съобщи БГНЕС. На срещата участва шефът в " Росатом " Сергей Маргелов, който съобщи, че компанията му следи с интерес конкурсната процедура за стратегически вложител. Той напомни, че през август руснаците са подали поръчка за присъединяване в състезанието за градежа на АЕЦ " Белене " дружно с още 12 претенденти. " По отношение на присъединяване в консорциуми, абсолютно ние приветстваме подобен формат. Осъзнаваме, че подобен огромен план не може да бъде осъществен единствено от една компания. Ако в границите на договарянията бъде образуван подобен консорциум, при подаване на поръчката, това бъде прегледано и утвърдено от българската страна, " Росатом " ще взе участие в него ", сподели той. " Сега процедурата се преглежда и топката е в българската страна. Твърде рано е да се приказва за каквито и да било имена на сътрудници и форми на присъединяване ", изясни съветският представител. " - в. " Сега ".

Вестниците осведомят и за одобряването на Мария Габриел като български еврокомисар.

" Българката Мария Габриел получава единомислещото утвърждение на комисиите на Европейския парламент по просвета и обучение, и по промишленост, проучвания и енергетика. Това заяви ръководителят на групата на Европейската национална партия в Екологичен потенциал Манфред Вебер. Тази заран управленията на двете парламентарни комисии разискаха на закрито съвещание снощното чуване на Габриел, препоръчана за еврокомисар по младежта и нововъведенията в Европейската комисия под председателството на Урсула фон дер Лайен. Още след чуването нощес ръководителите на двете парламентарни комисии показаха удовлетворение от представянето на българския еврокомисар. На 17 октомври се чака общата оценка на Екологичен потенциал за претендентите за еврокомисари. Предвижда се на 23 октомври целият състав на новата Европейска комисия да бъде гласуван от евродепутатите в Страсбург. " - в. " Стандарт ".

" Евродепутатът Андрей Ковачев разяснява пред Нова тв представянето на Мария Габриел по време на чуването й в Екологичен потенциал. " Тя се показа извънредно добре. Повече от 2 часа и половина отговаряше умело на въпроси от друго естество. Мария Габриел има голям сектор. Няма по какъв начин да не споменем и обстоятелството, че госпожа Габриел приключи с българския химн ", разяснява Андрей Ковачев. По думите му е доста значимо програмата " Хоризонт Европа " да има географски баланс и български научни институции и университети да могат да вземат участие и печелят финансова помощ... " - в. " Труд ".

Вестниците отделят особено внимание на тематиката за Македония.

" Бившият министър председател на Гърция и водач на най-голямата опозиционна партия в страната СИРИЗА Алексис Ципрас съобщи, че Скопие към този момент е благонадежден сътрудник на Европейския съюз и по тази причина би трябвало да му бъде дадена опция да стартира присъединителните договаряния през октомври, предава организация " Макфакс ", представена от Агенция " Фокус ". В рамките на конференцията " Среща на върха на Западните Балкани - Увеличаване на инерцията за европейска интеграция ", която се организира в Скопие, Ципрас приказва за Преспанския контракт, като оцени, че с него се удостоверява упоритостта на Европейски Съюз да откри мир и непоклатимост в балканския район. Бившият гръцки министър председател съобщи още, че сега, в който е подписан договорът за името, всички са почувствали, че вършат история. " Всички знаем, че най-важната стъпка към този момент е направена ", акцентира той и добави, че Гърция и Македония ще видят придобивките от този контракт доста бързо и ще изградят взаимно доверие между тях. Според Ципрас, Преспанският контракт символизира успеха на дипломацията и на съдействието над национализма и интровертността. " - в. " 24 часа ".

" България поддържа европейската интеграция на Западните Балкани ", съобщи евродепутатът Андрей Ковачев в отговор на въпрос за позицията на страната ни по отношение на участието на Северна Македония в Европейски Съюз. По думите му евроинтеграцията е двупосочна улица. " Те би трябвало да си свършат своята работа. Фалшификацията и операцията на историята, които десетилетия наред са ни разделяли, би трябвало да останат в предишното и в никакъв случай повече да не се повтарят ", разяснява Ковачев. Той е безапелационен, че не би трябвало да се прави компромис с историята. Според него е наложително да обявим, че поддържаме югозападната ни съседка по пътя й към еврочленството, само че единствено с условия. " - в. " Труд ".

" България разполага с принадлежности, които може да употребява, с цел да спре влизането на Северна Македония в Европейски Съюз във всеки един миг от договарянията, увери през днешния ден пред Би Ти Ви зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев. Той посочи, че те ще бъдат употребявани, в случай че Северна Македония не извършва изискванията на контракта за добросъседство или още веднъж се опита за злоупотреби с историята. Ако България не възрази началото на договарянията на Скопие с Европейския съюз би трябвало да стартират на 17 октомври. Георгиев уточни, че е обезпокоен от това, че сега има отсрочване и закъснение във връзка с изчистването на противоречивите моменти в историята на двете страни. Той засяга седмата среща на смесената българо-македонска комисия за исторически и просветителни въпроси, провела се на 12 септември, която беше избрана като " най-безплодната ", само че не и " най-спокойната ", откогато започнаха съвещанията. " Никога не сме казвали, че нашата поддръжка е даденост ", означи по този мотив зам.-министърът. Коментирайки вчерашните съвещания при президента по тематиката, Георгиев уточни, че има единна позициите сред обособените партии в държавното управление за Северна Македония. След тях министър председателят Бойко Борисов прикани политиците в Скопие да схванат, че евроинтеграцията зависи от тях, и не трябва да не престават с " убийствената война " на пропагандата. В същото време също през вчерашния ден новосъздаденият от Цветан Цветанов Евроатлантически център за сигурност (ЕАЦС) разгласи, че ултимативният звук, с който българският политически хайлайф приказва на Северна Македония, носи съществени опасности за интереса както на София, по този начин и на Скопие, а и на съдружниците и сътрудниците от Европейски Съюз и НАТО. " - в. " Дневник ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР