Работата на лидера изисква от него постоянно да общува и

...
Работата на лидера изисква от него постоянно да общува и
Коментари Харесай

Качествата, които правят от интроверта страхотен лидер

Работата на водача изисква от него непрекъснато да поддържа връзка и да си взаимодейства с други хора, като от време на време този развой протича на извънредно високи обороти. Така разказана специалността на водача звучи като последното нещо, към което би се насочил един интроверт, и още по-малко като занятие, в което той би могъл да бъде сполучлив. Въпреки това аз съм имала шанса да работя с голям брой страхотни водачи интроверти, които знаят по какъв начин да трансфорат своите „ недостатъци “ в скъпи лидерски качества.

Преобразяването на чертите на интровертите, считани за дефекти от позиция на водачеството, в мощни страни не е по никакъв начин елементарно, само че то може да ви трансформира в извънреден началник. Ето няколко метода, по които водачите интроверти се възползват от естествените си предразположения:

1. Колкото са по-тихи, толкоз повече чуват

Повечето водачи са екстроверти, а това значи, че те са склонни да приказват доста и да не оставят доста благоприятни условия на другите да показват своите гледни точки. Лидерите интроверти, въпреки това, са страхотни слушатели, които имат способността да се концентрират напълно върху своите събеседници и да блокират външните фактори, които могат да им отвлекат вниманието. Те могат да вникнат по-дълбоко в казаното то другите и да какво в действителност желаят да кажат, изключително в случаите, когато по някаква причина те прикриват същинските си визии. Слушането е основно информационно умеене, което дава на интровертите огромно преимущество в водачеството.

2. Колкото са по-сдържани, толкоз по-интелигентни наподобяват

Забелязали ли сте, че по време на екипните срещи индивидът, който звучи най-интелигентно и смилено рядко е този, който не стопира да приказва и непрекъснато прекъсва другите? Обикновено за най-интелигентни се одобряват по-тихите и скромни хора в стаята. Лидерите, които могат да управляват страстите си и да се абстрахират от персоналните си усеща и проблеми, са най-ефективни. Силата на водача се крие в сдържаността.

3. Колкото са по-пасивни, толкоз по-дълбоко обмислят нещата

Лидерите екстроверти обработват информация като изричат мислите си на глас. Интровертите обаче  събират мислите си преди да кажат нещо. Те заобикалят прибързаните изводи и обмислят всеки вероятен вид, преди да вземат дефинитивно решение.

4. Колкото е по-шумно, толкоз са по-тихи

Тишината кара доста хора да се усещат неловко, само че интровертите нямат проблем с това да си мълчат, без значение от това какво случва към тях. Те не изпитват потребност да вземат участие във всяка интензивност и да запълват тишината с звук. Когато най-сетне решат да проговорят, тонът им може да е невисок, само че евентуално цената на казаното ще е висока.

5. Колкото по-настоятелни са другите, толкоз по-отзивчиви стават те

В света на бизнеса е наложена концепцията, че водачите би трябвало да бъдат непримирими, настойчиви и преобладаващи, само че истината е, че властническия метод нормално отчуждава хората. Скромните и отстъпчиви водачи са тези, на които хората се възхищават най-вече. Интровертите са склонни да притеглят хората към себе си, тъй като те ги изслушват и фактически вземат поради казаното от тях. Интровертите не се пробват да засенчат другите и не придърпват светлината на прожекторите непрекъснато към себе си, което им оказва помощ да печелят по-лесно доверието на останалите и да построяват по-дълготрайни и постоянни връзки с тях.

Истината е, че  екстровертите по-често получават лидерски функции, само че това не значи, че интровертите не могат да бъдат сполучливи на сходни позиции.

............................

Лоли Даскал , президент и изпълнителен шеф на консултантската компания Lead From Within, в своя блог.

Редактор: Георги Георгиев
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР