Работата на Изпълнителната агенция Сертификационен одит на средствата от Европейските

...
Работата на Изпълнителната агенция Сертификационен одит на средствата от Европейските
Коментари Харесай

Не е открита свързаност при европроекти на Миню Стайков

Работата на Изпълнителната организация " Сертификационен одит на средствата от Европейските аграрни фондове " не е позната на необятната аудитория. Това е органът, който всяка година управлява дали се изразходват правомерно евросредствата за земеделие. Неин изпълнителен шеф е Лъчезар Спасов. Той е сертифициран инспектор по пет от сертификационните стратегии на Международния институт на вътрешните инспектори и Международната асоциацията за одит и надзор на осведомителни технологии, както и сертифициран проверител на измами от Международната асоциация на проверителите на измами.

В последно време работата на ДФЗ е подложена на прицела на обществото и прокуратурата. Всяка година вашата организация прави одит на Държавен фонд " Земеделие " – Разплащателна организация ( ДФЗ-РА ) . Какво демонстрират вашите инспекции?

Изпълнителна организация " Сертификационен одит на средствата от Европейските аграрни фондове " е избрана като сертифициращ орган за средствата от Европейския фонд за гарантиране на земеделието и от Европейският аграрни фонд за развиване на селските региони. По първия фонд средствата се регистрират пред Европейската комисия на месечна, а по втория на тримесечна база.

Системата за разходване на европейските средства най-общо е следната: Разплащателната организация отпуска средствата, управлява тяхното разходване и по-късно тези средства се заявяват за възобновяване пред Европейската комисия. Европейска комисия ги възвръща и в края на годината се прави равносметка - толкоз са изразходени, толкоз са възобновени за първите три тримесечия и се пресмята още какъв брой би трябвало да бъдат възобновени в края на годината. Това е така наречен уравняване на сметките.

Европейска комисия чака от сертифициращия орган годишно до 15 февруари да получи сертификационен отчет, в който е посочено каква част от средствата са изразходвани законосъобразно. След разглеждането на отчета, Европейска комисия възвръща единствено тази част от заявените средства, за която получава гаранции, че е изразходена според разпоредбите.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР