Работата на българо-македонската комисията не е „замразена“, а фактически прекратена

...
Работата на българо-македонската комисията не е „замразена“, а фактически прекратена
Коментари Харесай

Българо-македонската комисия спря да работи, вината е на Скопие

Работата на българо-македонската комисията не е „ замразена “, а в действителност прекъсната едностранно от Скопие. Това съобщи пред БНР проф. Ангел Димитров – съпредседател на двустранната историческа комисия сред България и Северна Македония.

„ Когато има взаимен орган, каквато е комисията, решенията би трябвало да бъдат взимани с взаимно единодушие.

Нашите сътрудници не дадоха прелиминарен анонс, че имат намерение да спрат своята работа в комисията, не го направиха даже по време на последното съвещание, а едвам след неговия край и то по метод, който за тях е дефинитивно решение.

Аз бих приел да приказваме за някакво краткотрайно заледяване, за някаква даже отмора - това е тяхната дума, в случай че бяха споделили през май, след изборите, ще имаме съвещание на еди-коя си дата.

Засега оставаме в тази неопределеност, която ще донесат тези месеци на предизборни битки в Северна Македония и на първо място в тази неизясненост към резултатите от изборите “, изясни той.

Според него обаче се губи скъпо време, което би било потребно и за работата на комисията, и за „ тази поредна възходяща линия в връзките сред двете страни “.

Проф. Димитров акцентира, че не е нещо ново „ използването на България “ в Северна Македония преди изборите. Той напомни, че през 90-те години това се е случвало нееднократно и то освен предизборно.

„ Искрено се надявам, че този път, тъй като към този момент сме влезнали в друга фаза от развиването на двустранните ни връзки, политическите структури ще се въздържат от корист с името на България, тъй като това не може да остане неусетно, изключително в година, когато се чакат решения за европейското бъдеще на Северна Македония и година, в която нашите две страни ще бъдат домакини на Берлинския развой “.

Вероятно е Зоран Заев да разчита на положителните си връзки с премиера Бойко Борисов, счита проф. Ангел Димитров. Той обаче дефинира като незнайна „ градивните връзки “, които щял да предлага Заев.

Историкът счита, че напрегнатата конюнктура в страната ще продължи: „ В Република Северна Македония, в тези обичаи на вътрешнополитическия живот, сякаш се залага прекалено много на кресчендото в общуването тогава, когато има по-сериозни разногласия, а предизборната конюнктура го допуска.

За страдание, високо се цени в медиите острият, нападателният, от време на време и просташки звук. Искрено се надявам, че няма да бъдат прекрачени тези граници, които ненапълно ще бъдат следени извън, като доказателство, че страната се развива демократично в единодушие със законите, с всички критерии, които биха я доближили до Европейски Съюз ".
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР