Работата ми е да пилотирам политическата стратегия на гребането в

...
Работата ми е да пилотирам политическата стратегия на гребането в
Коментари Харесай

Президентът на FISA: Не искам всички млади хора да тренират гребане, но искам гребането да бъде предложение

Работата ми е да пилотирам политическата тактика на гребането в света на спорта, споделя Жан-Кристоф Ролан

Президентът на FISA Жан-Кристоф Ролан даде изявление за развиването на гребния спорт след края на Световното състезание по гребане за мъже и дами в Пловдив.

Г-н Ролан, след Световното състезание по гребане в Пловдив се организира и конгрес на Световната федерация по гребане. Кои бяха най-важните задания на конгреса?

- Конгресът е доста значим миг, защото това е събиране на цялата общественост от всички федерации. Веднъж годишно ние можем да засегнем, дружно с федерациите, доста значими въпроси, свързани с нашия спорт гребане. На конгреса в Пловдив имахме избори за няколко члена от съвета – нови президенти на комисиите. Имаме шест комисии, бяха извършени избори за всяка. Също по този начин имаме две нови федерации, които бяха признати за членове на FISA - Кирибати и Лесото. Така след конгреса в Пловдив членовете на FISA към този момент се усилиха до 155. Използвахме и опцията дружно с федерациите да проведем полемика по отношение на значими тематики, свързани с нашия спорт.

Господин Ролан, какъв брой хора по света упражняват гребане?

– Това са числа, които е мъчно да се дефинират. Няма тъкмо броене. В някои страни с цел да тренираш гребане, би трябвало да си член на клуб и клубът да има лиценз. Тях можем да ги преброим. Но в други страни можеш да практикуваш гребане в университета, в учебно заведение. За тях нямаме точни числа. Считаме, че на практика във всички страни по света имат достъп до гребането. Аз признавам, че гребането не е известен спорт, не е всеобщ спорт. Защото би трябвало гребен канал, трябват лодки, трябват клубове. Но значимо е за младежите да имат избор от спортове. Аз не желая всички младежи да упражняват гребане, само че желая гребането да бъде едно предложение. И в случай че има един от 100 или двама от 100, които желаят да упражняват гребане, това е доста добре.

- Как може да се запазят спортовете, които се харесват на по-малко хора?

- Аз разбирам младите, които желаят да упражняват тенис, футбол, ръгби. Това е обикновено. Но спортният свят, който става доста, доста сложен, би трябвало да се внимава няколкото огромни спорта, да не станат толкоз огромни, че да притеглят всички. И през днешния ден казусът е, че в медиите 80% от спорта е футбол. И по този метод разгласяването посредством медиите е лимитирано до избран брой спортове. А би трябвало да се резервира разнообразието от спортове. За това да бъдеш олимпийски спорт е доста много значимо за мен. Така се резервира опция да бъдеш забелязан, най-малкото един път на 4 години, посредством най-популярното събитие, с огромно медийно следене в света, каквото са Олимпийските игри.

- Разширява ли се географията на гребния спорт? Как FISA подкрепя новите страни, в които гребането стартира да се развива?

– Имахме едно доста забележителна еволюция през 80-те и 90-те години, когато FISA стартирана програмата за развиване. И фактически оттогава до в този момент доста страни се причислиха към FISA, гребането се разви във всички континенти. Това е значимо и остава приоритет за нас. Има стратегия за развиване, във FISA имаме Департамент по развиването, оказваме помощ с планове, с лагери за тренировки. Опитваме се да оказваме помощ страните, с цел да се стартира да се практикува нашия спорт. Но истината е, че сме спорт с лимитирани запаси. Във връзка сме с МОК и въз основата на олимпийската взаимност, организираме планове за развиване в някои страни.

Как минава един работен ден на президента на FISA? Защо президентът на Световната федерация по гребане не получава заплата за работата си?

– Ще отговоря бързо на втория въпрос. В правилника на FISA, президентът и членовете на Изпълнителния комитет, като се изключи изпълнителния шеф, не са чиновници на FISA. Те са доброволци, които се избират от Конгреса. Аз имам огромното преимущество всеки работен ден да е друг. Ролята на президента е да основава и заздравява връзки сред националните федерации по гребане, на първо място в частта ръководство. Трябва да се развива тактиката за бъдещето на нашия спорт, бъдещето ни в олимпийското придвижване. Бих споделил, че работата на президента е да пилотира политическата тактика на гребането в света на спорта. Решенията, които се вземат в МОК влияят на гребането. Нормално е и е значимо, президентът да може да съставлява своя спорт пред другите инстанции в света на спорта. Аз персонално съм член и на Борда на Световната Антидопингова Агенция. Един добър президент на FISA е задължен да влага доста много време в работата си.

- Господин Ролан, в случай че в този момент едно момиче или момче на 13-14 години Ви попита: за какво да упражнявам гребане, Вие какво бихте дали отговор?

– Ще му кажа да опита. Когато си на 13-14 години, това е положителната възраст, да навлезеш в нашия спорт. Да седнеш в лодката, да сложиш греблата и да загребеш с тях, да усетиш по какъв начин лодката се плъзга – това е ужасно прекарване. Но гребането е спорт, който изисква избрана техника. За да я постигнеш би трябвало неизменност. И освен персонално неизменност, само че и това на сътрудниците ти, тъй като гребането е групов спорт. Бих споделил на детето, че ще опита един супер спорт, ще развие физическа кондиция, ще добие предпочитание да работи в екип, ще усети лодката и водата. Но в началото е мъчно, тъй като не се забавляваш, когато за първи път се качиш на лодка.

Какви качества би трябвало да има идеалният гребец?

– Идеален, на какво споделяме съвършен? Ще кажа, че има гребци, които имат доста огромни физически и механически качества. Имат още мощна воля, неотстъпчив дух. Но май отново не стига, с цел да си съвършен гребец. За мен идеалният състезател е и дипломат на своя спорт. Той е първенец, само че е и ярка забележителна персона. За мен идеалния състезател е този, който е съумял да реализира задачите във връзка с спортните достижения, само че също по този начин е има невзискателност, той се раздава за другите и пази същинските спортни полезности. Може да си огромен първенец, само че в случай че не си кадърен да споделиш това с младите, да покажеш образец, за мен това не е идеалният състезател.

- За кои полезности става дума?

- От спортните полезности за мен първата и най-голяма е уважението. За страдание в някои спортове може да забележим образци на липса на почитание. И за това аз всякога съм засегнат, когато в спорта не се почита другия, не уважаваш разпоредбите или съдията. И това постоянно е мъчително.

Как FISA поддържа параспортистите?

– Парагребането е релативно млада тенденция в активността на FISA. Ние сме в параолимпийските игри от Пекин през 2008 и за нас това е доста значима тактика на развиване. Ние започнахме като напълно дребни и виждаме, че всяка година прогресивно нараства присъединяване и равнището на парагребането. Опитваме се да насърчаваме тази тенденция в нашия спорт. За това я включихме в програмата на международния шампионат. Убедени сме, че това е парагребането е неразделна част от нашия спорт. Опитваме се да насърчаваме развиването на парагребането във всички федерации. Не е елементарно. Но виждаме тук в Пловдив, че парагребането се развива добре.

Господин Ролан, кои са техническите новости в гребния спорт, които навлязоха през последните 5 – 6 години?

– В гребането главният фактор за достижения е спортистът, а не лодката или греблата, с които гребе. Пeчели по-добрият състезател, а не по-добрата лодка. Да, ние се възползваме от техническия прогрес. До наскоро лодките бяха от дърво и с появяването на карбона и други механически новости, гребането следва техническото развиване. Но е значимо спортистите да имат един и същи достъп до еднообразно съоръжение. Не забраняваме нововъведенията, само че за всяка иновация се взема решение от Изпълнителния комитет дали да я одобри или не. По този метод заобикаляме не даваме преимущество на страните с повече запаси, пред тези, които нямат запаси.

Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР